Ove godine Grad Bjelovar u suradnji s Komunalcem, Narodnom knjižnicom „Petar Preradović Bjelovar, Centrom za cjeloživotno učenje i kulturu, Turističkom zajednicom Bilogora-Bjelovar te Gradskim muzejem Bjelovar, organizira manifestaciju Advent u Bjelovaru. Advent počinje 2. prosinca 2023. i traje do 2. siječnja 2024. Program manifestacije predstavio je ovog ponedjeljka gradonačelnik Dario Hrebak i njegov zamjenik Igor Brajdić zajedno s predstavnicima suorganizatora.

– Ovogodišnji Advent će po meni biti sjajan. Mislim da je jako dobra cjelokupna priča koju su zajedničkim snagama pripremile sve ustanove Grada Bjelovara i sve udruge pod predvodnicom grada u obliku Igora Brajdića. Mislim da će klizalište isto tako odnijeti jedan veliki dio atrakcije, što je super! Mislim da će ovakvo klizalište biti jedno veliko iznenađenje. Mi svake godine nešto pokušavamo napraviti u tom smislu. Advent će trajati od 2. prosinca do 2. siječnja, točno mjesec dana, sasvim dovoljno vremena da se svi izdovolje da doista osjete duh Božića u našem gradu. To je ono što je meni osobno uvijek najvažnije. Bit će petnaest koncerata u mjesec dana i možemo  najaviti i koncert Mejaša za Novu godinu, rekao je gradonačelnik Hrebak, dok je njegov zamjenik Igor Brajdić dodao kako u sklopu Adventa u Bjelovaru ima više od 100 programa, a manifestacija će, iako službeno počinje 2. prosinca, ustvari početi 27. studenog u Gradskom muzeju Bjelovar gdje će „Carica“, Anita Vegh otvoriti izložbu božićnih jaslica.

– U atriju muzeja bit će prikaz Božića na starinski način „ Božić naš bilogorski“ koji traje za vrijeme cijelog adventa, kao uostalom i sama izložba. 2. prosinca u 10 sati Komunalac organizira otvorenje Adventa na tržnici. To je novost gdje će nastupiti Dječji zbor HORKUD-a Golub, pjevački ansambl Glazbene škole,  Udruga OSIT ima prigodnu izložbu i prodaju blagdanskih ukrasa, dijelit će se topli napitci i fritule, a program će voditi naš poznati Bjelovarčanin Mario Petreković. Isti dan u 11 sati je otvorenje klizališta „Ledeno Carstvo“ kojim isto tako upravlja Komunalac. Klizalište je na 650 kvadrata. Do sada je bilo na 500 kvadrata i najveće je do sada ovo na 650, rekao je Brajdić i dodao kako je dio klizališta i po stazama u parku što će biti posebna atrakcija, a na otvorenju klizališta nastupit će mažoretkinje i Panonski kitovi dok će Klizački klub „Medo“ iz Zagreba izvest će „Veselu bajku na ledu“. Za kraj prvog dana Adventa bit će i koncert Funk’o Phobije.

– 2. prosinca, tradicionalno se u 17:30 pali i prva adventska svijeća. I ove godine će četiri adventske svijeće, nada i vjera, mir, radost i ljubav upaliti djeca koja su se tijekom godina istaknula kroz natjecanja i uspjehe u školama, ali i u drugim aktivnostima. Malo prije toga u cijelom gradu upalit će se milijuni lampica i ukrasa koje smo ove godine dodatno proširili na ulice u Frankopansku, Gundulićevu, Šetalište Ivše Lebovića, a upravo se  postavljaju i borovi na kružne tokove tamo gdje do sada nisu bili. To su Gornje Plavnice, Hrgovljani i Brezovac. Isto tako, bit će i na Slavonskoj cesti, na rotoru kod Špara i kod Vodotehne, kazao je Brajdić i najavio kako će ukupno u sklopu Adventa biti 12 koncerata,a  svi će početi u 19 sati te će biti izvedeni svakog petka, subote i nedjelje.

– Nedjeljom će uvijek biti prigodna blagdanska duhovna glazba, petkom za svakoga ponešto, a preostale tri subote nastupaju još, 9. prosinca Tribute Balašević bend Ringišpil Davora Lovrića, 16. prosinca dobra stara hrvatska tamburica koju Bjelovarčani dugo priželjkuju, a to su Najbolji hrvatski tamburaši. Posljednju subotu, 23. prosinca nastupa jedan od najpopularnijih hrvatskih glazbenika u ovome trenutku Matija Cvek, zaključio je Brajdić.