Dvorana europskih prvaka u Bjelovaru će u subotu, 25. studenoga 2023. godine u 19,00 sati ugostit večer nacionalnih manjina, manifestaciju koja ove godine obilježava svoju 15. obljetnicu. Ukupno do sada ova manifestacija ugostila je 180 KUD-ova s 5300 izvođača, a nastupili su izvođači iz 7 država što manifestaciji daje međunarodni karakter.

– Po tome je Grad Bjelovar prepoznat kao grad tolerancije, a i naša županija kao mjesto suživota na dobrobit svih građana. Te večeri Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija postaju Europa u malome, a mi kao manjina svojim radom nastojimo barem malim dijelom obogatiti kulturni i kulturni život našega grada, Županije i Lijepe naše, jer svi mi u velikoj mjeri pripadamo zajedničkom europskom kulturnom krugu i kulturnom nasljeđu koje mi danas držimo i vjerujem da ćemo to i održavati, kazala je Miruška Lončar, predsjednica Češke obeci koja je kao udruga organizator manifestacije koju podržavaju i Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija.

– Jedinstvena je to manifestacija u našoj zemlji i mi se doista s tim ponosimo. 21 od 22 nacionalne manjine živi upravo na ovim našim područjima. Ove godine na samoj manifestaciji sudjelovat će i nastupit će 10 nacionalnih manjina, kao i jedno hrvatsko društvo te gosti iz Sjeverne Makedonije i Albanije. Ono što je još važno Grad Bjelovar će za ovu hvalevrijednu priredbu izdvojiti deset tisuća eura. Kao i svake godine Savjet za nacionalne manjine daje 5300 eura i ja se nadam da ćemo i ove godine imati jednu krasnu večer nacionalnih manjina, nešto s čim se mi kao grad jako ponosimo, kazao je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Potpora manifestaciji stiže i iz Bjelovarsko-bilogorske županija koja godišnje za rad manjinskih udruga i Vijeća nacionalnih manjina izdvaja nešto više od 100 tisuća eura.

– Nakon četrnaest godina ova manifestacija je izrasla u zaista jednu prepoznatljivu manifestaciju i to je svakako sjajna promocija, kako za Grad Bjelovar, tako i za našu Bjelovarsko-bilogorsku županiju i ponosan sam što je naša županija, gdje god da dođemo, uistinu jedan dobar primjer dobre suradnje s našim nacionalnim manjinama. Još jednom zahvaljujem se i organizatorima i pozivam sve da se pridruže 15. Večeri nacionalnih manjina i da svi zajedno uživamo u  blagodatima koje nam donose naše nacionalne manjine, rekao je župan Marko Marušić.

Saborski zastupnik za nacionalne manjine Vladimir Bilek naglasio je da će Večer nacionalnih manjina ujedno i državna smotra nacionalnih manjina.

– To je izboreno  radom Češke obeci, ali i potporom koju su imali ovdje od Grada i Županije, a prije svega što su stvorili nešto novo, jednu dodatnu vrijednost. Pokazali su da se na stvarno i dobar način jedna mala udruga s dobrom potporom i dobrom organizacijom može napraviti Državnu smotru gdje je pregled i gastroponude i kulturnog stvaralaštva svih nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, kazao je Bilek.

Pjesme, plesove i običaje te gastronomske delicije na ovogodišnjoj priredbi predstavit će deset nacionalnih manjina, a nastupit će i posebni gosti.

Tako nastupaju  Udruga zajednice Albanaca BBŽ, BKUD“Sevdah“ ZAGREB, Češka obec Bjelovar, Zajednica Mađara Grada Bjelovara, MKD “Sv.Kiril i Metodij „Pula,  Romski resursni centar – RKUD Darda, Udruga Roma Grada Bjelovara, KUD “Joakim Hardi” Petrovci, Udruga Nijemaca i Austrijanaca Sirač, SKD “Braće Banas“ Josipovac Punitovački, Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Bjelovara, a posebni gosti su KUD “Matija Gubec“ Gornja Stubica, FA“Ibe Palikuqi“ Skopje, Sjeverna Makedonija i SKUD “Sveti Sava „Banja Luka, Bosna i Hercegovina.