Nacionalna manifestacija “4. Dani okusa hrvatske tradicije” održat će se od 17. studenog do 3. prosinca 2023. Očekuje se da će ovogodišnje izdanje uključivati oko stotinu ugostiteljskih objekata s područja 12 hrvatskih županija koji nose standard “Okusi hrvatske tradicije”.

Tijekom tri tjedna trajanja manifestacije, 104 objekta svakodnevno će nuditi po dva različita menija, sastavljena od najmanje tri slijeda lokalnih tradicijskih jela, uz obaveznu čašu pića, što je novost u ovogodišnjem izdanju manifestacije. Restorani će oblikovati svoju ponudu prema vlastitom izboru, po promotivnim cijenama već od 13 eura.

– Projektom je zamišljeno da svaki objekt sudjeluje s dva menija, unutar kojih imamo tri slijeda, plus jedno piće koje može biti lokalno vino, lokalna žestica ili pivo. S obzirom na troškove namirnica svega, ove godine smo po prvi put zapravo prepustili samim subjektima da kreiraju samu konačnu cijenu, tako da je raspon ove godine dogovoren od 13 do 30 eura, ovisno o samoj pripremi jela, namirnicama i svemu ostalom, tako da vlasnici objekata imaju tu slobodu da mogu kreirati finalnu cijenu. Mislim da je sam projekt kao takav i po broju uključenih objekata i broju županija koje su uključene u potpunosti pogođen. To je ono što zapravo turisti žele probati, autohtono, lokalno jelo od lokalnih namirnica proizvedenih na ovom području. Žele ga iskusiti i probati nešto što ne mogu kupiti bilo gdje, kazao je Marcel Medak direktor Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije i dodao kako bi ga veselilo da svi objekti koji su uključeni u ovaj projekt tu ponudu jela imaju tijekom cijele godine.

Tradicionalne gastronomske specijalitete gosti će moći kušati i na izletištu Vrata Bilogore u Maglenči.

– Mi nastojimo domaće OPG-ove koji proizvode domaću hranu i domaće proizvode predstaviti kroz našu kuhinju i na našim stolovima. Istina je, što dalje to je sve teže doći do domaćih delicija. Još uvijek se snalazimo i borimo da to bude tu, kazao je Milko Mihoci vlasnik izletišta Vrata Bilogore, koji je kao tradicijski doručak ovog kraja izdvojio žgance s vrhnjem ili mlijekom, štipance ili jaja sa špekom i mladim lukom, dok su za ručak tu domaća juha, buncek ili krvavice s dinstanim zeljem ili domaćim kobasicama.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije dvanaest je ugostiteljskih objekata koji su nositelji standarda “Okusi Bjelovarsko-bilogorskog kraja” i sudjeluju u nacionalnim Danima Okusa hrvatske tradicije, a gdje za vrijeme trajanja manifestacije možete kušati u slijedu tri tradicijska jela po promotivnim cijenama – RESTORAN&CATERING ROKO i RESTORAN BJELOVAR iz Bjelovara, IZLETIŠTE VRATA BILOGORE iz Maglenče (Veliko Trojstvo), RESTORAN-VINARIJA CONER iz Jabučete (Kapela), IZLETIŠTE NA MALENOM BRIJEGU iz Ribnjačke (Velika Pisanica), GOSTIONICA ANA iz Čazme, VILA GARIĆ iz Podgarića, BISTRO KOD BAKE i HOTEL GARIĆ iz Garešnice, KAVANA QUEEN, RESTORAN TERASA – DARUVARSKE TOPLICE i RESTORAN TAVERNA – DARUVARSKE TOPLICE iz Daruvara.