Svečano otvoren najveći Veteranski centar u Daruvaru: Premijer Plenković najavljuje izgradnju još četiri centra

U prisustvu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, u ponedjeljak 13. studenog je najveća podružnica Veteranskog centra u Hrvatskoj svečano otvorila vrata hrvatskim braniteljima. Plenković je istaknuo da je politika Vlade prema hrvatskim braniteljima konzistentna te najavio planove za izgradnju novih podružnica, financiranih putem EU fondova.

“Vlada je podržala ovaj projekt koji je ministar Medved sa svojim timom iz Ministarstva hrvatskih branitelja predložio, iznašli smo za njega financijska sredstva i za sljedeće razdoblje predvidjeli da se izgrade još najmanje četiri ovakva veteranska centra – u Osijeku, Virovitici, Krapini i Senju”, poručio je premijer Plenković.

Projekt izgradnje i opremanja četiri podružnice Veteranskog centra vrijedan je 45 milijuna eura, a 85 posto investicije financirano je iz EU fondova. Veteranski centar u Daruvaru prostire se na 10 hektara, ima 105 soba za 200 korisnika, te pet soba za 100-postotne invalide. Ova podružnica je jedina građena od temelja kao green field investicija, dok su ostale, u Petrinji, Sinju i Šibeniku, dograđivane ili proširivane.

Ukupna vrijednost izgradnje i opremanja daruvarske podružnice iznosi 14 milijuna eura. Centar je smješten na mirnoj, šumom okruženoj lokaciji, blizu gradskog centra i svakodnevnih društvenih sadržaja, a u neposrednoj blizini su i Daruvarske toplice. Očekuje se otvaranje pedesetak radnih mjesta.

Premijer Plenković naglasio je da je izgradnja veteranskih centara način da se država oduži hrvatskim braniteljima za njihov doprinos slobodi i samostalnosti, te za žrtvu koju su podnijeli u Domovinskom ratu. Ujedno je dodao da će Vlada nastaviti s ovakvim projektima u budućnosti.

Veteranski centri su ne samo mjesta smještaja, već i centri razvoja gdje se pruža savjetodavna pomoć, održavaju edukacije, radionice, seminari, treninzi te se potiče zapošljavanje i poduzetništvo. U sklopu svakog veteranskog centra postoji i spomen-soba poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, a bit će obilježavane važne obljetnice i datumi iz Domovinskog rata, naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.