U prostorijama Crvenog križa u Bjelovaru održan je prvi okrugli stol pod nazivom “Ne tražimo sažaljenje, tražimo priliku” koji je organizirala Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar. Riječ je o projektu pod nazivom “Komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga” koji je financiran sredstvima Ureda Vlade RH za udruge i Hrvatske udruge agencija za odnose s javnošću.

Voditelj projekta Mario Blaha istaknuo je vrijednost projekta od 3 980 eura, naglašavajući da je namijenjen pružanju veće komunikacijske podrške udruzi. Cilj je otvaranje novih komunikacijskih i digitalnih kanala te prezentacija rada udruge. Tijekom projekta planira se snimanje desetak video spotova koji će prikazati kako osobe s intelektualnim teškoćama mogu obavljati jednostavne radne zadatke, dokazujući da su sposobne doprinijeti različitim poslovima na raznim radnim mjestima.

Blaha je opisao aktivnosti provedene u sklopu projekta, uključujući suradnju s agencijom Colloco gdje su snimani video materijali o radu osoba s intelektualnim teškoćama u uredu.

– U agenciji za PR i marketing Colloco snimili smo što bi osobe s intelektualnim teškoćama mogle raditi u uredu. Zatim smo bili u Narodnoj knjižnici “Petar Preradović” u Bjelovaru gdje je dvoje korisnika odrađivalo neke bibliotekarske zadatke oko posuđivanja knjiga, administracije, čišćenja i slaganja polica. Bili smo u Hrvatskom društvu Crvenog križa Grada Bjelovara gdje su naši korisnici pokazali svoju empatiju, odnosno, stranu u kojoj oni kao marginalizirana skupina isto mogu doprinijeti i pomoći drugima, pa su radili na akciji Solidarnost na djelu gdje su pakirali određene pakete za potrebite, spremali kutije za transport i radili administrativne poslove, kazao je Blaha i dodao kako su osobe s intelektualnim teškoćama brinule o konjima u Kasačkom klubu, te pripremali objede za korisnike pučke kuhinje u Caritasu Župe sv. Antuna. Cilj udruge je potaknuti razvoj empatije u društvenoj zajednici te motivirati poslodavce da zaposle osobe s intelektualnim teškoćama.

Voditelj projekta, Mario Blaha

U projektu sudjeluje 40 osoba različite dobi iz Bjelovara i okolice, a konačni cilj je dokazati da osobe s intelektualnim teškoćama mogu izaći iz sustava i ne moraju ovisiti o socijalnoj pomoći i invalidninama već živjeti od svog rada i ostvariti svoje temeljno pravo na rad.

– Ono što želimo prikazati i pokazati je da osobe s intelektualnim teškoćama mogu izaći iz sustava, ne trebaju ovisiti o socijalnoj pomoći, invalidnini i ostalim dodacima, već putem svog rada mogu zaraditi i ostvariti svoje temeljno pravo. Često se osobe s intelektualnim teškoćama doživljavaju kao osobe s posebnim potrebama, ja to ne doživljavam tako, ja bih rekao da smo mi ostali osobe s posebnim potrebama. Mi trebamo imati najnovije mobitele, najnovije tenisice, lijepe aute, skupu odjeću, hoćemo ići na skupa mjesta. To su posebne potrebe, osobe s intelektualnim teškoćama trebaju osnovne, iskrene potrebe, otvoreno srce, zagrljaj, ljubav, podršku i uvažavanje, istaknuo je voditelj projekta Mario Blaha.