-3.2 C
Bjelovar
Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023
spot_img

15. studenog proglašen Danom urbanog šumarstva: Hrvatske šume doprinose zelenim oazama u Bjelovaru

Nove vijesti

Urbano šumarstvo, specijalizirana grana šumarstva koja se fokusira na uzgoj i održavanje ekosustava u urbanim područjima, dobilo je svoj poseban dan. Na inicijativu Sekcije za urbano šumarstvo, Upravni odbor Hrvatskog šumarskog društva (HŠD) proglasio je 15. studeni Danom urbanog šumarstva.

Osnovna razlika između tradicionalnog i urbanog šumarstva leži u cilju gospodarenja. Dok je tradicionalno šumarstvo usmjereno na proizvodnju drvne mase, urbanom šumarstvu prioritet je unapređenje općekorisnih funkcija šuma i ekosustava.

U sklopu obilježavanja Dana urbanog šumarstva, tvrtka “Hrvatske Šume” d.o.o. UŠP Bjelovar i HŠD Ogranak Bjelovar su na Slavonskoj cesti, najprometnijoj prometnici u Bjelovaru, posadili hortikulturne vrste kao svoj doprinos zelenim oazama u gradu. Martina Pavičić, predsjednica HŠD Ogranak Bjelovar, istaknula je kako je ovom prilikom posađena živica od kaline i hibiskusa, te je posađen ginko, lijepa hortikulturna vrsta s puno boja.

– Ovo je tek početak obilježavanja Dana urbanog šumarstva. Mi imamo šumare i u drugim gradovima naše županije i izvan. Znači da sljedeće godine možemo očekivati da ćemo još neke prostore drugih gradova uređivati poput Daruvara, Grubišnog Polja, Garešnice, Vrbovca i Čazme, kazala je Pavičić.

Ivan Cug, voditelj Uprave šuma Bjelovar, naglasio je važnost sanacije šuma nakon nedavnih elementarnih nepogoda i istaknuo velike štete na drvnoj masi.

– Svi smo svjesni važnosti zelenila, urbanih šuma i parkova, pogotovo kada se dogodi nekakvo nevrijeme, kao što je zahvatilo Zagreb. Hvala Bogu, zaobišlo je Bjelovar. Nije se kod nas dogodilo ono što se dogodilo Zagrebu u srpnju, ali se dogodilo u Lipiku i u Garešnici. Tamo su stradali gradski parkovi. Iskoristio bih priliku da upozorim javnost na ono što se dogodilo našim šumama izvan gradova i gradskih parkova, posebno na području Lipika, Garešnice i još nekoliko šumarija. Mi još uvijek procjenjujemo štetu, ali negdje je oko 170-180 tisuća kubika drvne mase je stradalo. To je malo u odnosu na razmjere štete u upravi šuma Vinkovci, zatim Gradiški, Požegi, Zagrebu i kod nas. Procjena je da je stradalo oko 3,5 milijuna kubika drvne mase. Šteta je strašna, pogotovo su najviše stradale stare šume koje su neusporedivo slabije vitalne od mladih šuma. Radimo intenzivno na sanaciji, a nastavit ćemo s radom do ljeta iduće godine, rekao je Ivan Cug, voditelj Uprave šuma Bjelovar.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika