5.9 C
Bjelovar
Utorak, 28 studenoga, 2023
spot_img

Svjetski dan dijabetesa u Bjelovaru obilježen edukacijom i savjetima

Nove vijesti

U Bjelovaru su održana tri predavanja posvećena šećernoj bolesti, povodom Svjetskog dana šećerne bolesti. Predavanja su održale tri stručnjakinje: Maja Marušić Marić, dr. med. spec. internist, subspec. endokrinologije i dijabetologije; dr. sc. Eva Pavić, dipl. ing. univ. spec. prehrambene tehnologije i specijalistica Službe za prehranu i dijetetiku u KBC-u Zagreb; te Iva Lončarić Kelečić, univ. mag. physioth, univ. spec. HQ. PhD (kand) u Klinici za reumatske bolesti i rehabilitaciju u KBC-u Zagreb.

Maja Marušić Marić, dr. med. spec. internist, subspec. endokrinologije i dijabetologije, istaknula je porast učestalosti dijabetesa tipa 2 te naglasila da se bolest često otkriva tek kad već postane ozbiljna. Govoreći o simptomima, istaknula je pojačanu žeđ, učestalo mokrenje, izrazitu glad, te naglasila da dijabetes tipa 2 često može ostati neprimijećen zbog nespecifičnih simptoma ili njihove odsutnosti.

Dr. Marušić Marić naglasila je važnost redovitog testiranja, ističući da se bolest lako potvrđuje vađenjem krvi i mjerenjem glikemije. Fokus njezinog predavanja bio je na dijabetesu tipa 2, naglašavajući da se životnim promjenama, poput smanjenja tjelesne težine, može utjecati na prevenciju i kontrolu ove bolesti.

Eva Pavić, dipl. ing. univ. spec. prehrambene tehnologije, govorila je o ulozi prehrane u prevenciji dijabetesa. Istaknula je da promjene u prehrambenim navikama, poput smanjenja konzumacije brze hrane i povećanja unosa voća, povrća, orašastih plodova te hrane bogate vlaknima, mogu značajno smanjiti rizik od dijabetesa.

Dr. Pavić također je istaknula da zdrava prehrana ne mora biti skupa te da je važno educirati ljude o nutritivnim vrijednostima dostupnih namirnica. Govorila je o porastu dijabetesa kod mladih i apelirala na promjenu prehrambenih navika u toj populaciji.

Iva Lončarić Kelečić, univ. mag. physioth, istaknula je važnost tjelesne aktivnosti u prevenciji i liječenju dijabetesa. Preporučila je 150 minuta umjerene tjelesne aktivnosti tjedno, naglašavajući da pravilna tjelesna aktivnost može imati pozitivan utjecaj na zdravlje.

Dr. Lončarić Kelečić upozorila je na potrebu prilagođavanja tjelesnih aktivnosti kod pacijenata s dijabetesom, posebno onih s komorbiditetima poput mišićno-koštanih bolesti. Osvrnula se na globalne ciljeve smanjenja mortaliteta od kroničnih nezaraznih bolesti, u koje spada i dijabetes.

Sve tri stručnjakinje naglasile su važnost prevencije i promjene životnih navika u borbi protiv dijabetesa, pozivajući na suradnju s liječnicima opće prakse te nutricionistima i fizioterapeutima u procesu liječenja.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika