Bjelovarsko kazalište i ove godine aktivno sudjeluje u manifestaciji Noć kazališta. Noć kazališta predstavlja kulturnu manifestaciju koja se odvija diljem Europe. U Hrvatskoj je ova manifestacija nedavno zaživjela, a Bjelovarsko kazalište se ističe kao jedno od pionirskih koje je od samih početaka aktivno sudjelovalo u obilježavanju ove posebne noći.

– Iako je Noć kazališta službeno jednodnevna manifestacija, mi smo odlučili proširiti užitak na tri dana, nismo jedini u tome. Noć kazališta donosi raznolik program, obuhvaćajući različite žanrove. Posjetitelji će imati priliku uživati u širokom spektru predstava, uključujući zanimljive komedije i glazbeno-lutkarske predstave namijenjene najmlađima. Također, pripremili smo uvertiru u samu Noć kazališta, obećavajući nezaboravne trenutke lude zabave, najavila je predsjednica Bjelovarskog kazališta, Margareta Maja Fabičević i dodala da Bjelovarsko kazalište započinje svoju sezonu u devetom mjesecu, usklađujući se s početkom školske godine.

– Ove godine planiramo pripremiti šest novih dramskih i dvije lutkarske predstave, što znači da nas očekuje ukupno osam premijera. Statistički gledano, izvodimo predstavu tri puta tjedno, iako to nije svaki tjedan isto. Ponekad čak imamo i tri predstave dnevno za vrtiće i škole, no posebno se trudimo održavati nedjeljne predstave za djecu u 17 sati s ciljem pružanja redovitih kulturnih doživljaja. Unatoč ponekad opravdanim izostancima, trudimo se svim silama održati redovite nedjeljne predstave. Naša ekipa broji oko stotinjak ljudi, uključujući osamdesetak mladih i oko dvadesetak volontera koji nesebično doprinose organizaciji događanja. Ti volonteri, odrasli entuzijasti koji rade iz ljubavi prema kazalištu, pomažu u raznim aspektima, ne samo u glumi i lutkarstvu, već i u organizaciji događanja. Osim toga, njihova podrška bit će od velike pomoći pri organizaciji Noći kazališta, kazala je Fabičević.

Najavljena je posebna predstava kazališne skupine Klarin iz Dubrovnika koja će se izvesti kao uvertira u Noć kazališta. Ta izvrsna predstava, nazvana “Do posljednje kapi krvi,” predstavlja pravu poslasticu koju ne bi trebalo propustiti.

U sklopu Manifestacije održat će se pet predstava od 24. do 26. studenoga. Predstava Zlo-čist-oća, redatelja Ivana Mokrovića, u izvedbi Štoos teatra iz Velike Gorice na repertoaru je na samu Noć kazališta, 25. studenoga.

Cijena ulaznice iznosi 4 eura s mogućnošću dobivanja jedne besplatne ulaznice za svake dvije kupljene. Za predstave namijenjene djeci, cijena ulaznice iznosi tri eura.

Gradonačelnik Dario Hrebak izrazio je podršku manifestaciji, ističući važnost kulturnih sadržaja.

– Mi kao Grad želimo ovakve sadržaje, ne samo tijekom Noći kazališta, već općenito. Stvarno moram izraziti zahvalnost Maji koja tijekom cijele godine osmišljava različite kazališne događaje kako bi uveselila Bjelovarčane i pružila im kulturni doživljaj u našem gradu, kazao je.

Hrebak je istaknuo kako Grad Bjelovar financirati Bjelovarsko kazalište, naglašavajući važnost volontera.

– Novac će se uvijek naći, ali trebamo pronaći entuzijaste, volontere koji predano rade kako bismo imali mogućnost uživanja u kazališnim predstavama u našem gradu. Za ovu godinu osigurali  smo 36,5 tisuća eura za redovan rad Bjelovarskog kazališta, te dodatnih 2 puta po 2700 eura kroz jednokratne potpore za Komedija fest i Lutkarstvo za velike i male, rekao je Hrebak i naglasio  kako je stvaranje kulturnih sadržaja važno te zahvalio svima koji doprinose stvaranju bogatog kulturnog života u Bjelovaru.

Program:

 • 24. 11., petak, 20:00 sati
  • Komedija: “KOGA NEMA BEZ NJEGA SE MORA”
  • Izvođač: AKD Sv. K. Začretje
 • 24. 11., petak, 21:00 sati
  • Komedija: “FRANCIKA DAJ KASICU”
  • Izvođač: D. S. Općine Donji Kraljevec
 • 25. 11., subota, 20:00 sati
  • Profi predstava: “ZLO-ČIST-OĆA”
  • Autor i izvođač: Luka Kuzmanić, redatelj: Ivan Mokrović, Štoos teatar Velika Gorica
 • 26. 11., nedjelja, 17:00 sati
  • Predstava za djecu: “PEĆA I VUK”
  • Izvođači: LUTKAR/IĆI Bjelovarskog kazališta i mladi glazbenici Glazbene škole Vatroslav Lisinski Bjelovar
 • 26. 11., nedjelja, 20:00 sati
  • Komedija: “STRIC MIŠKE”
  • Izvođač: Dramska skupina KAJ iz Zaboka