Bjelovarski slavuji u suradnji sa Zajednicom udruga u kulturi Grada Bjelovara organiziraju događaj za sve ljubitelje vina i vinogradarskih običaja pod nazivom “Martinje v Belovaru na placu”, odnosno proslavu blagdana sv. Martina poznatu i kao Martinje.

Ovogodišnja svečanost održat će se u subotu, 11. studenog, s početkom u 10:30 sati. Tijekom događaja osim uobičajene ceremonije krštenja mošta u vino za sve prisutne organizatori su pripremili i podjelu graha koja će početi već u 10:00 sati. Za dodatnu zabavu brigu će preuzeti čak tri tamburaška sastava.

Organizatori pozivaju sve koji žele uživati u druženju i dobroj zabavi da im se pridruže na bjelovarskoj tržnici već od 8 sati ujutro kada počinje veselo okupljanje.

Inače, blagdan sv. Martina, zaštitnika vinara i vinograda, proslavlja se širom Hrvatske i smatra se jednim od najveselijih blagdana u zemlji. Na dan sv. Martina, koji pada 11. studenog, već stoljećima traje obred krštenja mošta, a uživanje u ukusnoj hrani i mladom vinu zauzima središnje mjesto na bogatom martinjskom stolu.