PRVA HRVATSKA RUKOMETNA LIGA RUKOMETAŠICA; 8. KOLO SEZONE 2023./2024.:

ŽRK BJELOVAR – ŽRK LOKOMOTIVA ZAGREB 24:31

Unatoč najavama i željama brojnih navijača, ŽRK Bjelovar nije došao po povijesne pobjede protiv zagrebačke Lokomotive. Dapače, višestruke hrvatske viceprvakinje i osvajačice nacionalnoga Kupa ove su nedjelje – 5. studenoga naprosto „prohujale“ rukometnim gradom trijumfiravši u dvorani Europskih prvaka pred kamerama Sportske televizije s konačnih 24:31. Ovdje je zapravo riječ o posve jednosmjernom dvoboju kojeg su „Lokosice“, predvođene novim trenerom Vedranom Krkačem, inače izbornikom hrvatske ženske kadetske reprezentacije kontrolirale od početka do kraja s tim što se na domaćim rukometašicama vidio pritisak uzrokovan važnosti susreta, odnosno mogućnosti da se pobjedom dođe do drugoga mjesta ukupnog poretka.

Ovom treba dodati i to da je najbolji Bjelovarsko-bilogorski sportski kolektiv unazad nekoliko godina bio lišen usluga ozlijeđenih Anamarije Mikulić i Sare Krizmanić koje nisu niti stupile na parket, dok su zube stiskale kapetanica Mirna Gašparović i Antonia Oremović. Dakle, bjelovarski strateg Dario Obran muku je mučio, „krpao“ je svoju momčad na sve strane, a koliko su važni navedeni izostanci govori i činjenica što su ŽRK-ice do svog prvog gola stigle tek u 13. minuti. Tada je 1:4 na semafor postavila Ana Turk s tim što je vratarka Lokomotive – ukrajinska internacionalka Mariia Gladun dotad sakupila već pozamašan broj intervencija. Naravno, u tome joj je pomogla i odlična obrana djevojaka u plavim dresovima uz napomenu kako se tijekom prvog poluvremena kod Bjelovara ozlijedila i Mihaela Gavrić.

Tako je dodatno skraćen bjelovarski roster, pa je gostujuća prednost, unatoč velikom trudu Bjelovarčanki i čak dva Obranova time-outa već do 19. minute samo rasla. Shodno svim ovim navodima, na odmor se otišlo s ishodom 8:18 te je drugi dio bio puko odrađivanje posla. U tom dijelu utakmice nepoznanica je bila samo jedna – s kolikom razlikom će Krkačeve majstorice nadvisiti svog ovotjednog, nažalost nedoraslog suparnika. Odgovor na nju glasio je već izrečenih 24:31 s tim što su Zagrepčanke u samoj završnici vidljivo spustile nogu s gasa. Dakle, njihova je pobjeda, da su željele mogla biti i izraženija. Nije, ali i ovo je sasvim dovoljno za trenutno drugu poziciju ljestvice najjačega razreda hrvatskoga ženskoga rukometa. Do toga su ih predvodile dvije Kristine – Dramac sa sedam te Prkačin s pet golova.  

S druge strane, Obranu, čija razmišljanja možete pročitati kao zaključak ovog osvrta ostaje mnoštvo briga uoči idućega tjedna kada će bjelovarski ženski rukometni prvoligaš, iz čijih redova treba izdvojiti već spomenutu sedmerostruku egzekutoricu Oremović i mladu Renatu Petrović koja se u listu strijelaca upisala u pet navrata otići u Slovačku gdje će odigrati prvu utakmicu trećega kola EHF-ovog nadmetanja. Naravno, i ta ćemo zbivanja pratiti s ogromnom zainteresiranošću.

–Prije svega, čestitam ŽRK Lokomotiva na ovom ostvarenju. Ovo je njegova sasvim zaslužena pobjeda. Naš ulazak u utakmicu je zapravo nevjerojatan. Mi koji smo puno stariji od svog ovotjednog suparnika što se tiče igračkog staža u ovih 60 minuta ušli smo kao da nam je prva sezona u najjačem rangu hrvatskoga ženskoga rukometa. Najbolji dokaz toga jest taj što smo prvi pogodak postigli tek u 13. minuti, a na taj način ne možeš igrati ovako važne susrete. Nerezonskim udarcima smo razbranili odličnu protivničku vratarku što su Zagrepčanke koristile zabijajući lagane zgoditke brzom tranzicijom. Dakle, konstatacija jest ta da su tijela naših djevojaka bila ovdje, no um nije i zapravo smo poraženi već u prvom poluvremenu. Što je tu je, povratka sada više nema. No, sezona je dugačka. Naš je cilj i dalje biti među četiri najbolje momčadi te ovim porazom tu mogućnost nismo izgubili.

Pred nama je još jako puno dvoboja i ono što me puno više zabrinjava su ozljede naših rukometašica. Mi nismo profesionalni klub, nemamo dvadeset igračica u rosteru. Tu ih je dvanaest i rekao bih da s razlogom boli glava kada ti se od tog broja pet ozljedi. Tako da, još jednom ponavljam, lako za ovaj meč. Nije ovo niti prvi niti posljednji gubitak. Ono što me također zabrinjava zbog već iskazanog problema s ozljedama jest to što će biti idućega tjedna u Slovačkoj. Naime, to bi trebala biti utakmica sezone, a mi nemamo prve tri vanjske rukometašice.

Ipak, bilo je tu nekoliko svijetlih točaka. Naime, pritom mislim na Renatu Petrović te Antoniju Oremović. Govorim o napadačkom dijelu. Petrović je mlada igračica i kroz ovakve utakmice ona se mora podizati. Jednostavno, iznenadila je suparničku momčad utoliko što ranije nije imala toliko prilike igrati, pa se ŽRK Lokomotiva očigledno nije uspio adekvatno pripremiti za nju. Međutim, naposljetku, pred njom je još mnoštvo posla kako bi se izborila da bude nositelj naše igre – opširno nam je govorio strateg ŽRK Bjelovar.