5.9 C
Bjelovar
Utorak, 28 studenoga, 2023
spot_img

U Bjelovaru održana XIV. zajednička proslava blagdana sv. Huberta

Nove vijesti

U organizaciji Hrvatskog lovačkog saveza (HLS), danas je u Bjelovaru održana svečana proslava blagdana Sv. Huberta, zaštitnika lovaca i lovstva. Ovaj tradicionalni događaj okupio je više od tisuću lovaca iz cijele Hrvatske.

Prije početka euharistijskog slavlja koje je predvodio bjelovarski biskup Vjekoslav Huzjak lovci su položili vijence ispred spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata, izražavajući počast onima koji su se žrtvovali za obranu domovine. Nakon toga, prisutnima se obratio predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor koji je zahvalio svim lovcima na njihovom sudjelovanju u ovom događaju.

Budor je istaknuo značaj lovaca u povijesti Hrvatske te naglasio njihovu sadašnju ulogu u očuvanju i zaštiti lovstva, divljači, prirode, bioraznolikosti, održivog gospodarenja i upravljanja lovištima, kao i čuvanju nacionalnog blaga – divljači. Pozvao je sve lovce da nastave s očuvanjem lovačke tradicije i vrijednosti koje prenose na buduće generacije.

Premijer Andrej Plenković čestitao je lovcima na njihovim postignućima i istaknuo bogatu tradiciju lovstva u Hrvatskoj koja će za dvije godine obilježiti stotu obljetnicu postojanja. Istaknuo je i značaj lovačke zajednice kao zdrave snage društva koja voli prirodu i životinje.

Naglasio je i značaj očuvanja životinjskih vrsta i zaštite prirode, te pohvalio tradiciju, povezanost i kulturu druženja lovaca kao bitan dio hrvatskog društva.

Također najavio je izmjene Zakona o lovstvu i kako će se naći rješenja za sva pitanja koja su lovcima posebno važna. Plenković je zadovoljan što su se proteklih godina pronašla zajednička rješenja za naknadu štete koja najčešće nastaje od naleta divljači na vozila. Također, obećao je pronalazak kvalitetnih rješenja za štete na usjevima koje dolaze od divljači.

Premijer Plenković također je istaknuo značaj suradnje Vlade s Hrvatskim lovačkim savezom i podršku koju lovci pružaju u suzbijanju afričke svinjske kuge i brzom odstrelu divljih svinja, što je postalo ključno u svjetlu širenja ove bolesti koja je pogodila svinjogojstvo u Hrvatskoj.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika