0.3 C
Bjelovar
Srijeda, 29 studenoga, 2023
spot_img

“Vino u životu čovjeka” – od 9. studenog nova izložba u Gradskom muzeju Bjelovar

Nove vijesti

U Gradskom muzeju Bjelovar, u Maloj galeriji,  9. studenog u 18 sati bit će otvorena izložba „Vino u životu čovjeka“. Autor izložbe je viši kustos Tomislav Matić koji je u najavi izložbe kazao kako je  prošlo  12 godina otkako je Silvija Sita napravila izložbu o pivu, a da je sada došlo vrijeme  da se napravi i izložba o vinu.

– Vino nije kemijski spoj ili mrtva materija. Vino je živa materija i živi svojim životom od svog burnog početka vrenja, pa do svoje smirene starosti. Ono je prije svega čovjekova okrepa. Podržava intimu prijateljstva i obiteljskog stola, prijatelj je čovjeka u satima napora, brige, tuge i radosti te ostaje prvijenac među svim pićima, kazao je o vinu Matić i podsjetio da gdje započinje povijest susrećemo vino, od onog biblijskog citata kada je Noa zasadio vinograd i načinio vino. Zatim u kršćanstvu, gdje je vino postalo simbol kršćanstva i gdje se prikazuje prilikom svake euharistije. U životu čovjeka, od njegovog rođenja, prilikom slavlja rođenja djeteta, zatim ženidbe ili udaje, pa na kraju smrti, tijekom cijelog života prati nas vino. Gotovo nema niti jednog slavlja niti jedne tuge, a da ne susrećemo vino.

Na izložbi će se moći vidjeti običaji vezani za vinogradarstvo i vinarstvo. Od šest vinogradarskih svetaca, svetog Vinka, koji je slavi prvi 22. siječnja do sv. Martina koji se slavi 11. studenog, kada se mošt krsti u vino.

– Na izložbi su spomenute i neke poslovice koje se tiču vina diljem svijeta. Opisano je kako se nekada slavila berba i završetak berbe. Isto je tako bilo svečano kao i žetvene svečanosti jer je vino bilo prisutno u životu čovjeka kroz cijelu godinu. Zatim imamo opisano što se radi po mjesecima u vinogradu i u podrumu jer bitno je i podrumarstvo uz vinogradarstvo. Nadamo se da će uz nekih sedamdesetak predmeta koje smo izložili i opisali u tekstovima svi koji će doći posjetiti izložbu biti zadovoljni, zaključio je Matić.

Izložba „Vino u životu čovjeka“ bit će otvorena do blagdana sv. Vinka, 22. siječnja 2024. godine.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika