Kako javlja PU bjelovarsko-bilogorska najnovija u nizu prevara putem interneta dogodila se 60-godišnjem Bjelovarčaninu koji je nasjeo na priču da je dobio 5 tusuća eura zarade na bitcoinu, a na kraju je ostao bez gotovo 9 tisuća eura.

Naime, on je 2. studenog prijavio da ga je u ponedjeljak, 30. listopada putem mobitela nazvala nepoznata ženska osoba koja se predstavila i obavijestila ga da je zaradio 5000 eura na bitcoinu.

Kako bi mu prebacila “osvojeni” novčani iznos na tekući račun, pozvala ga je da putem računala obave video poziv u kojem ga je zatražila da joj pokaže svoju osobnu iskaznicu i bankovnu karticu s obje strane, a što je on i učinio. Potom ga je tražila da uđe u aplikaciju mobilnog bankarstva i pročita broj koji se tamo pojavio što je on također učinio, a takav postupak je ponovio više puta.

Istog dana, u večernjim satima, zaprimio je poziv svoje banke u kojem je obaviješten da su primijetili sumnjive transakcije po njegovom tekućem računu te mu je blokirana bankovna kartica i internet bankarstvo.

Sljedeći radi dan je u poslovnici svoje banke dobio na uvid promet po svom tekućem računu tako da je utvrdio da je putem internet bankarstva zatražen brzi kredit u iznosu od 7500 eura koji je uplaćen na njegov tekući račun, a istog dana su provedene dvije transakcije u iznosu od 1950 i 6800 eura na račune jedan otvoren u drugoj banci, a drugi na digitalnu bankovnu platformu te mu je tako pričinjena šteta u iznosu od 8750 eura.

Valja još jednom upozoriti da nikada nikome ne pokazujte odnosno ne dostavljajte svoje osobne dokumente koji mogu poslužiti za vašu identifikaciju!

Posebice ne otkrivajte podatke sa svojih bankovnih kartica ili kao u ovom slučaju putem video poziva nepoznatim osobama dati na uvid sve ono što može poslužiti za ovakve oblike prijevara.

Vaši osobni podatci su tajni, a svakom tko vam treba nešto uplatiti je dovoljno da mu dostavite samo IBAN broj odnosno broj vašeg tekućeg računa.