Zgrada na Trgu hrvatskih branitelja 14, Bjelovarčanima poznatija kao zgrada “Vodotehne”, nakon konstrukcijske ide i u cjelovitu obnovu. Naime, u tu svrhu Grad Bjelovar je na natječaju Nacionalnog plana oporavka i otpornosti dobio stopostotno financiranje, odnosno nešto više od 10 milijuna eura, pohvalio se gradonačelnik Dario Hrebak potpisavši pred novinarima Ugovor, kojega je već ranije potpisala ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Gradonačelnik je predstavio i detalje tog velikog, za grad važnog projekta. Naime, zgrada će biti dom IT stručnjaka, ali i studenata na tom području,točnije postat će Digitalno inovacijski centar kojim će upravljati Tehnološki park. Korisnici će imati priliku razvijati se, stjecati znanja i razmjenjivati iskustva, a u zgradi će moći biti smješteno i do 300 zaposlenika, napominje gradonačelnik.

Na oko 2600 četvornih metara bruto prostora, nalazit će se prostorije za start-up tvrtke, laboratoriji, uredi, sale za sastanke, konferencijska i polivalentna dvorana, a u planu je i restoran te kafić u atriju zgrade.

Viši savjetnik za projekte i investicije Grada Bjelovara Filip Vusić, koji i radi na projektima cjelovitih obnova bjelovarskih povijesnih zgrada, tom je prilikom istaknuo da nakon dobivenog financiranja slijedi javna nabava za voditelja projekta, a potom i raspisivanje javnog natječaja za odabir izvođača radova.

Gradonačelnik vjeruje da bi radovi trebali završiti oko godinu dana nakon njihova početka te smatra da bi to moglo biti na proljeće 2025. godine.

Inače, svi projekti cjelovite obnove povijesnih zgrada iznose ukupno 40 milijuna eura, rečeno je na konferenciji za novinare. Uskoro se također očekuju i rezultati prijava na NPOO zgrada Sokolane i bivšeg Doma učenika srednjih škola.

Na konferenciji za novinare sudjelovali su i predsjednik Gradskog vijeća Nenad Martinovski, dekanica Veleučilišta u Bjelovaru Zrinka Puharić te direktor projektantske tvrtke M Plan Hrvoje Malčić.

Izvor i foto: Grad Bjelovar