U Velikoj Pisanici je u organizaciji Općine Velika Pisanica i Ogranka UDVDR-a Velika Pisanica obilježena 32. obljetnica vojno-redarstvene akcije „Otkos 10“ i oslobođenja Općine Velika Pisanica.

Nakon Svete mise u crkvi Presvetog srca Isusova, položeni su vijenci poginulim braniteljima u središnjem općinskom parku te je održan prigodan program.

Općinski načelnik Fredi Pali naglasio je kako se i danas s ponosom u Velikoj Pisanici sjećaju tih dana jer je jedan od pravaca oslobođenja kretao iz Velike Pisanice.

Načelnik Općine Velika Pisanica Fredi pali

– Svake godine se moramo sjećati tog dana. Za nas na području Općine Velika Pisanica ovo je velik dan. To je dan pobjede i oslobođenja, a taj dan i naredne dane smo se mogli slobodno kretati po našoj općini i šire. Svi znamo što je značila ova operacija, a pitanje je li ona dovoljno vrednovana trebamo ostaviti na razmišljanje nekim drugim ljudima, rekao je Pali koji je kao mladić i sam bio sudionik operacije „Otkos 10“. U svom govoru naglasio je kako se branitelji ne smiju dijeliti u političkim sferama.

Ispred Bjelovarsko-bilogorske županije obratila se zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Marija Jungić koja je naglasila kako se svi zajedno trebamo zalagati da istina izađe na vidjelo kako se povijest više nikada ne bi ponovila, kako bi znali tko je bio zločinac, a tko žrtva.

Zamjenica župana Marija Jungić

–  Prije više od 32 godine dogodila se vojno-redarstvena operacija „Otkos 10“ na ovim prostorima, na prostorima na kojima smo živjeli i u trenucima kad se nismo nadali da bi nas dojučerašnji susjedi mogli tako mučki napasti i izdati. Imali smo jednu veliku sreću da smo imali hrabre ljude, vitezove koji su stali ispred nas i branili i sebe i svoje obitelji, djecu i cijelu Republiku Hrvatsku. Na tome treba vječito zahvaljivati. Hrvatski branitelji trebate znati da osim poštovanja prema vama osjećamo i zahvalnost, osjećamo jednu obvezu kako bi u javnom životu, u političkom životu, u svom djelovanju utkali one vrijednosti koje ste vi utkali u tu borbu za suverenost i samostalnosti Republike Hrvatske, rekla je Jungić.

Izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, njegov savjetnik Ante Zelić posebno se osvrnuo na samu akciju „Otkos 10“.

–  Hrvatski branitelji iz ovog kraja, Hrvatska vojska, policija, hrvatski dragovoljci, bili ste ti koji su preokrenuli trend. Bio je to prvi otkos. Ali svaka livada  se kosi prvim otkosom i to je značilo da je dosta povlačenja pred neprijateljem, da polako dolazi  vrijeme da se Hrvatska oslobađa. I kulminaciju smo imali ’95. Zato čuvajte uspomenu, čuvajmo svi zajedno uspomenu na tu vojnu akciju, kazao je Zelić.

Nagrađeni učenici OŠ Velika Pisanica

Na inicijativu Općine, osnovna škola Velika Pisanica je povodom Dana oslobođenja općine raspisala i provela natječaj likovnih i literarnih ostvarenja učenika osnovne škole. Tema likovnih radova učenika razredne nastave bila je „Ljepota zavičaja“, a tema literarnih radova „Ljubav prema domovini“ ili „Ljubav prema Bilogori“. Za najbolja likovna ostvarenja nagrađeni su  Karmen Bugarinović, Petra Vujinović  i Domagoj Horvat, dok su za literarna nagrade dobili Lucija Dent, Sara Faget i Antonio Kokut.