Nakon što su svi lokalni mediji objavili Facebook objavu predsjednice Uprave bjelovarskog Komunalca Ivane Jurković Piščević o navodnim pokušajima otmice djece na području Bjelovara priopćenjem se oglasila PU bjelovarsko-bilogorska.

“Povodom interesa lokalnih medija za navodne pokušaje otmice djece na bjelovarskom području pa i objave na društvenim mrežama, obavještavamo o do sada provedenim kriminalističkim istraživanjima radi objektivnog izvješćivanja javnosti.

Temeljem zaprimljene dojava građana, obavljenim provjerama iz dojava te prikupljenim saznanjima, nije se ni na koji način potvrdila sumnja da je došlo do pokušaja otmice djeteta na bjelovarskoj tržnici.

Provedenim kriminalističkim istraživanjima nisu utvrđena obilježja niti jednog kaznenog djela, prekršaja ili drugog protupravnog ponašanja na štetu djece.

Nadalje, ovom prilikom želimo skrenuti pozornost na to da policijski službenici provjeravaju svaku zaprimljenu dojavu i slične informacije te da dosadašnjim radom i obavljenim provjerama nisu potvrdili utemeljenost nijedne zaprimljene informacije.

Napominjemo da se ovakve informacije o sumnjivim vozilima i pokušajima otmice djece pojave periodično, ali da dosad nisu bile utemeljene, kao i objavljena vijest u medijima o navodnom pokušaju otmice djece i sumnjivim kombi vozilima na bjelovarskom području, gdje smo nakon zaprimljene dojave proveli opsežne provjere i nismo utvrdili navode iz objave te smatramo da nema potrebe za širenjem panike i nepotrebnog uznemiravanja javnosti, a kojih je dosada bilo na području više županija.

Ističemo kako je jedna od odgojnih komponenti ujedno i upoznavanje djece sa samozaštitnim ponašanjima kako, primjerice, u prometu, potom opasnostima uporabe sredstava ovisnosti, štetnim druženjima pa tako i o komunikaciji s nepoznatim osobama.

Stoga pozivamo i apeliramo na roditelje, skrbnike i sve one koji su vezani uz odgojno-obrazovni proces djece mlađe životne dobi da s njima razgovaraju i educiraju ih na tu temu, ali isto tako moramo biti oprezni jer je dječja mašta velika.

Isto tako savjetujemo da, u slučaju potrebe i zapažanja bilo kakvih sumnjivih ponašanja osoba ili vozila, građani dojave policiji na broj 192 bez obzira na okolnosti i zatraže intervenciju policijskih službenika koji će izaći na mjesto dojave i obaviti potrebne provjere.”