5.9 C
Bjelovar
Utorak, 28 studenoga, 2023
spot_img

Zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić obišao OPG Selak

Nove vijesti

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Selak s uzgojem i prodajom cvijeća krenulo je kako bi popunilo prazan plastenički prostor koji inače služi za uzgoj presadnica povrća.

– Taj plastenik je stajao cijelo ljeto prazan. Kako smo na tržnici svaki dan, došli smo na ideju da bismo i mi mogli pokušati s uzgojem kako bismo upotpunili ponudu za blagdan Svih svetih. Povrće dolazi u drugi plan kad dođe cvijeće. Krenuli smo prije šest godina sa 600 tegli, a sada smo završili na 1200 tegli, i vjerojatno ćemo iduće godine morati i povećati, kazao je Hrvoje Selak.

Kako je dodao, uzgoj cvijeća nije toliko zahtjevan koliko iziskuje puno vremena za zalijevanje, zaštitu i prihranjivanje. Svaki dan potroši oko četiri sata.

Selak otkriva i kako su cijene ove godine niže nego prošle godine, što je zaista neobično jer je sve poskupjelo.

– Pronašao sam danas cijene od prošle godine gdje se vidi da je najjeftinija tegla bila trideset kuna, dok je najskuplja bila pedeset, a srednja cijena je bila oko četrdeset kuna. Ove godine prodajemo sve po pet eura, dok ove malo manje i lošije četiri eura za sada, rekao je Selak, dodajući kako je tome vjerojatni razlog ponuda i potražnja.

Osim uzgojem cvijeća, bave se i uzgojem povrća na površini od 12 hektara. Na gospodarstvu imaju četiri plastenika površine po dvjesto kvadrata, a u izgradnji je i peti.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Selak niz godina dobiva potporu Grada Bjelovara za godišnji zakup prodajnog prostora na tržnici. Ove godine, javili su se i za dobivanje potpore za troškove uzgoja u plastenicima i staklenicima.

Zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić sa suradnicima danas ih je obišao u sklopu svojih listopadskih obilazaka poduzetnika i poljoprivrednika.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika