0.3 C
Bjelovar
Srijeda, 29 studenoga, 2023
spot_img

Ivan Ivančić objasnio zašto su se povećale cijene vodnih usluga u Bjelovaru za oko 40 posto

Nove vijesti

Na 20. sjednici Gradskog vijeća Grada Bjelovara, koja je počela aktualnim satom, postavljeno je pitanje o nedavnom znatnom povećanju cijena vodnih usluga. Vijećnica Jasna Višnjević izrazila je zabrinutost zbog ovog povećanja i postavila pitanje o nedostatku prethodne komunikacije s građanima.

Istaknula je da je ovakvo povećanje cijena Vodnih usluga dovelo do neugodnog iznenađenja kod građana, posebno nakon nedavnog velikog povećanja cijena komunalnih usluga od čak 80 posto, a sada su od 1. rujna povećane i cijene Vodnih usluga, vode, odvodnje i pročišćavanja za oko 40 posto.

Dodatno, građane je iznenadilo što nije bilo unaprijed upozorenja ili najave poskupljenja od strane trgovačkog društva Vodne usluge. Takve obavijesti nisu bile dostupne ni putem medija ni na internetskim portalima, kazala je.

Na kraju, zatražila je od predsjednika Uprave da objasni razloge ovog povećanja cijena vodnih usluga od 1. rujna.

Ivan Ivančić, predsjednik Uprave Vodnih usluga  objasnio je da su cijene vodnih usluga regulirane državnim uredbama i da je povećanje bilo nužno zbog rasta troškova energenata i drugih faktora.

 – Sa žaljenjem ističem da smo bili u situaciji preispitivati cijene vodnih usluga zbog okolnosti koje su se događale izričito u prošloj poslovnoj godini, međutim primite na znanje da je zadnja korekcija cijena iz 2011. godine. Mislim da ne treba sad posebno elaborirati koliko su se promijenili uvjeti poslovanja od tad do danas, koliko je promijenjenih kalkulativnih elemenata. Međutim do zadnjeg časa smo odgađali primjenu, odnosno preispitivanje tih cijena iscrpljujući sve unutarnje rezerve do krajnjih granica da bismo izbjegli što duže korekciju cijena i da se ne uključimo u vlak povećanja koji su teretili naše građane. Potpuno razumijemo situaciju i nepopularnost ovih mjera, one nisu pitanje političke odluke ili slobodne procjene Uprave Vodnih usluga, nego je riječ o striktno reguliranoj djelatnosti od države, rekao je u svom odgovoru Ivančić.

Ivančić je također istaknuo da su troškovi električne energije, glavnog energenta poslovanja Vodnih usluga, značajno porasli. U 2021. godini, ukupni troškovi električne energije iznosili su 2,3 milijuna kuna, dok su u 2022. godini dosegnuli 7,7 milijuna kuna. To povećanje uzelo je danak na poslovanje s povećanjem od 2,6 milijuna kuna. Također, novopropisana uredba Vlade RH o najnižoj osnovnoj plaći prisilila je Vodne usluge na korekciju plaća zaposlenika kako bi amortizirali inflacijske pritiske na njihov životni standard.

-Tu su i likvidnosni razlozi. Vodne usluge su u vrlo ozbiljnom investicijskom ciklusu, u fazi je priprema projektne dokumentacije i gradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda vrijedan 16 milijuna eura. Drugi dio je novopotpisani ugovor za zamjenu glavnog cjevovoda dodatnih 16,5 milijuna eura, sve to Vodne usluge prate vlastitim sredstvima, nemamo partnere na projektu u smislu sufinanciranja, lokalnu komponentu plaćamo sami. Prema tome, to su već dovoljni razlozi da ove cijene više ne mogu ostati na duži rok, pojasnio je Ivančić. 

Što se tiče postotaka povećanja cijena, Ivančić je pojasnio da su različiti elementi računa i isto tako različiti su iznosi povećanja te da su oni rezultat kalkuliranja stvarnih troškova tih djelatnosti. 

-Da bi podaci bili usporedivi prije i poslije poskupljenja, za kategoriju kućanstva prosječna potrošnja od deset kubika, za korisnike koje koriste sve usluge, vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje prije poskupljenja 22,46 eura, nakon poskupljenja 29,17 eura. Razlika je 29 posto i to je najveće poskupljenje za tu kategoriju. Za pravne osobe koje koriste sve usluge na razini deset kubika prije poskupljenja 27,03 eura, nakon poskupljenja 31,98 eura. Povećanje je 3,95 eura ili 14,61 posto. Za one koji koriste samo javnu vodoopskrbu, takvih je isto dosta, deset kubika prije poskupljenja 15,83 eura, nakon poskupljenja 19,27 eura. Povećanje je 3,44 eura ili 21,73 posto. Pravne osobe koje koriste samo vodoopskrbu, obrtnici, fizičke i pravne osobe koje obavljaju gospodarsku djelatnost za deset kubika prije poskupljenja 20,41 eura, nakon 21,07 eura. Povećanje je 0,66 eura ili 3,23 posto. To su postotci povećanja i ne mislim da je to malo, ne podcjenjujem niti jedan cent korisnika, rekao je Ivančić i zaključio kako je povećanje bilo neophodno.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika