Hoće li Grad Bjelovar, nakon što je među prvim gradovima već ranije ukinuo prirez, što se pokazalo kao dobra odluka, biti grad s najmanjom stopom poreza na dohodak, te kako se taj dio novca misli namiriti u proračunu, pitala je vijećnica Gradskog vijeća Grada Bjelovara Zdenka Henc u aktualnom satu 20. Sjednice Gradskog vijeća koja je održana ove srijede.

Zdenka Henc

Gradonačelnik Hrebak u svom odgovoru podsjetio je kako je Grad Bjelovar postao najveći hrvatski grad bez prireza, a postat će i najveći hrvatski grad s najmanjom stopom poreza na dohodak. Naime, plan je, za razliku od većine gradova koji će stope poreza na dohodak imati 20 %, ona u Bjelovaru iznosi 18%.

– Mi smo odlučili još dodatno rasteretiti naše građane i skupa s prirezom i s ovim manjim porezom mi rasterećujemo s preko tri milijuna eura naše građane i poduzetnike. Mislim da je to jedna velika stvar. Gradska uprava time pokazuje da pronalazi alternativne modele kako nadomjestiti takav novac, a s druge strane šaljemo jaku poruku da je Grad Bjelovar najveći hrvatski grad bez prireza. Kako to mislimo amortizirati? Na dva načina. Prvi način je da smo već šest godina zaredom među najuspješnijih 10 posto gradova u Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz europskih fondova. To je jedan segment, nastavljamo dalje intenzivno povlačiti sredstva iz europskih fondova gdje sa svojim jednim eurom povlačimo pet eura i gdje sa svojim jednim eurom prestajemo financirati projekte koji koštaju jedan euro. I još jedan segment. Mi u sljedeće četiri godine planira realizirati projekte vrijedne više od 200 milijuna eura. 200 milijuna eura je pola Pelješkog mosta u sljedeće četiri godine. To je ogroman novac. Nek se samo jedan posto tog novca zavrti kroz gradsku blagajnu svake od ovih godina i mi smo i više nego namjestili prirez i još dodatno spuštanje prema dolje poreza na dohodak, rekao je Hrebak.

Zdenka Henc postavila je i pitanje planira li Grad Bjelovar i ove godine isplatu božićnica za umirovljenika te hoće li se povećati iznosi s obzirom na postojeću inflaciju. Odgovor je dala pročelnica Grgić Škaurin .

–  U  rebalansu proračuna predviđeno je povećanje božićnica s 13,27 eura na 20 eura, a samim time se diže i cenzus za isplatu božićnice koja je bila 199 eura. Sada će biti 300 eura po korisniku, sukladno popisu središnje službe mirovinskog iz Zagreba.