0.3 C
Bjelovar
Srijeda, 29 studenoga, 2023
spot_img

„Kad politika liječi“ – prosvjedovali djelatnici bjelovarske Hitne

Nove vijesti

Danas je održan prosvjed kojeg su organizirale Udruga Hitna uživo 194, Hrvatski sindikat hitne medicine i Sindikat Zajedno pod nazivom „Kad politika liječi“.

– Razlog našeg današnjeg prosvjeda je isključivo odluka koja je za nas prvenstveno politička, a niti malo stručna gdje stoji da će se pacijenti četvrte i pete kategorije koji dođu potražiti pomoć na hitni bolnički prijem preusmjeriti na naše kolege u ispostavi Bjelovar. Ovakva odluka je opasna po živote naših pacijenata koji svakodnevno trebaju našu pomoć na terenu. Svaku minutu koju bi naš tim u Bjelovaru izgubio pregledavajući nekoga tko nije hitan i tko je samo tako poslan na vrata ispostave u Bjelovaru umanjuje svaku minutu po deset posto šanse za oporavak u hitnim slučajevima poput srčanog zastoja, što je nedopustivo prema našim pacijentima kojima Zakon o zdravstvenoj zaštiti jamči brzu i kvalitetnu hitnu medicinsku pomoć, rekao je predsjednik Udruge Hitna uživo 194 Tomislav Petrušić.

Predsjednik Udruge Hitna uživo 194 Tomislav Petrušić

Boris Iveković predsjednik radničkog vijeća i član upravnog vijeća Zavoda za hitnu medicinu BBŽ kazao je kako je prosvjed upozorenje na određene postupke na koje su radnici Zavoda dužni reagirati  u svrhu zaštite zdravlja građana-

– Mi smo vanjska hitna koja dnevno u prosjeku ima oko 15-20 intervencija na kojima na terenu provedemo preko 10 sati. Tih 10 sati mi nemamo liječnika i to je jedini glavni problem ovog upozorenja jer mi unaprijed ne znamo kada ćemo dobiti poziv izaći na teren. Nadam se da ćete svi shvatiti da je ovaj predložen način rada opasan za naše građane i nas kao profesionalce koji svjesno i odgovorno obavljamo svoj posao te ne želimo pacijente ostavljati bez zdravstvenog nadzora. Želim upozoriti na vrijeme kako Bjelovar ne bi postao slučaj crne kronike zbog nepružanja skrbi i loptanja pacijentima, kao što se to znalo događati u prošlosti u drugim ustanovama, rekao je Iveković.

Boris Iveković predsjednik radničkog vijeća i član upravnog vijeća Zavoda za hitnu medicinu BBŽ

Prosvjed svojih kolega došao je podržati i Danijel Šota, predsjednik Hrvatskog sindikata Hitne medicine koji je kazao da Hitna  priznaje i uvažava da hitni bolnički prijemi širom Hrvatske rade ogroman posao te da je na njih pritisak izvršen na sve strane i da im dolaze pacijenti i za ono što treba i  ne treba.

– 80 posto najmanje pacijenata tamo dođe za ono za što ne bi trebao doći na hitni bolnički prijem nego bi trebali obaviti kod svog liječnika obiteljske medicine i zato je predviđeno zakonom da domovi zdravlja prema ispostavama organiziraju dežurne ambulante  primarne zaštite koje će primiti pacijente četvrte i pete kategorije. Nigdje se u tom sustavu ne spominje hitna medicinska pomoć i to je samo nesposobnost lokalne politike koja mora organizirati zdravstveni sustav. I onda što se dogodi, hitni bolnički prijemi su puni, pacijenti se sad hoće slati na hitnu pomoć i dovodimo u pitanje živote. Ovime se netko igra životima ili se igra samo strpljenjem pacijenata, Ne igrajmo se životima pacijenata. Mi smo ovdje radi njih. I jedna i druga služba. Imamo plaće i radna mjesta zato što štitimo i čuvamo pacijente i njihovo zdravlje, ali ne tako da  prebacujemo jedni drugima odgovornost i jedni drugima dajemo posla, nego da radimo svaki svoj posao, rekao je Šota.

Danijel Šota, predsjednik Hrvatskog sindikata Hitne medicine

Krunoslav Kušec predsjednik Sindikata „Zajedno“ kazao je kako je prosvjed organiziran za zaštitu djelatnika bjelovarske Hitne, ali i zbog  pacijenata jer su  nekada i sekunde presudne.

–  Tko će odgovarati ako tim hitne medicine stigne prekasno na intervenciju jer su zbrinjavali pacijente četvrte i pete kategorije. Tko će odgovarati? Možda ljudi koji su donijeli takvu odluku? Ne, oni neće odgovarati, nego će odgovarati djelatnici? Svjesni smo itekako da je OHBP pretrpan pacijentima četvrte i pete trijažne kategorije, no takvi pacijent po mogućnosti bi se trebali obrađivati i tretirati kod svog nadležnog liječnika. Svima nama je cilj da se svi pacijenti adekvatno zbrinu, bez obzira na trijažu kategoriju, no ako su životno pacijenti dodatno ugroženi zbog same organizacije, onda tu ima velikih  problema, rekao je Kušec.

Krunoslav Kušec predsjednik Sindikata „Zajedno“

Ivica Belina iz Koalicije udruga u zdravstvu je na kraju zaključio kako bi zdravstvo i zdravlje građana trebao biti nacionalni prioritet i predmet društvenog dogovora te da  ne može biti predmet dnevne politike i ne može se rješavati  kozmetičkim mjerama.

Ivica Belina iz Koalicije udruga u zdravstvu

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika