U subotu je bjelovarski Dom kulture bio u znaku velike obljetnice kojom je Češka obec Bjelovar proslavila 105 godina uspješnog djelovanja.  Program se održao pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-bilogorske županije, Grada Bjelovara i Zajednice udruga u kulturi Grada Bjelovara, a financiran je sredstvima iz proračuna RH posredstvom Savjeta za nacionalne manjine RH i Saveza Čeha u RH.

U prigodnom obraćanju, Miruška Lončar, predsjednica Češke obeci Bjelovar istaknula je kako su preci današnjih Čeha u ove krajeve sa sobom donijeli svoj jezik, kulturu i običaje, a koje ovo društvo kroz svoje sekcije njeguje i danas i predstavlja javnosti na više od 70 programa godišnje.

Na proslavi je bio i veleposlanik Češke Republike u Hrvatskoj, Njegova Ekselencija Milan Hovorka koji je čestitajući 105. obljetnicu rekao kako ga veseli svaki dolazak u Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorsku županiju: ‒ Znam da imate puno događanja svake godine, ali nisu to samo veliki Dani češke kulture ili Večer nacionalnih manjina – naveo je i prisjetio se kako je prije nekoliko dana Hrvatsku posjetio češki ministar vanjskih poslova koji je ostao oduševljen energijom i ljubavlju prema češkoj tradiciji i hrvatsko-češkim odnosima.

Zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije za češku manjinu, Tanja Novotni Golubić, pohvalila je odličnu suradnju češke manjine sa svim strukturama te njezinu uključenost u kulturni i društveni život.

Na proslavi je govorio i dopredsjednik Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj Juraj Bahnik koji se osvrnuo na prijateljsku sredinu u Bjelovaru te Češkoj obeci, ali i svima okupljenima poželio još najmanje 100 godina uspješnog rada i druženja. Na te dobre želje nadovezao se i saborski zastupnik za češku i slovačku manjinu Vladimir Bilek.

Kao predstavnik Hrvatskog sabora kulture proslavi je prisustvovao i Boris Abramović, predsjednik Zajednice udruga u kulturi Grada Bjelovara te tajnik ZUK-a Slaven Klobučar i Olga Martinović, tajnica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga BBŽ.

U programu su nastupile sve sekcije Češke obeci Bjelovar te gosti.

Večer je otvorila kazališna skupina “Lucerna” Češke obeci Bjelovar, a potom su na scenu stupile mala i srednja folklorna skupina “Srdečko” Češke obeci Bjelovar. Nakon njih su nastupili gosti iz Češke besede Hercegovac sa svojom folklornom skupinom “Svetlušky”. Češka obec Bjelovar zatim je na pozornicu izvela zbor “Katerine”, a potom je nastupio folklorni ansambl HORKUD-a “Golub”. Na scenu su zatim izašli učenici češkog jezika po modelu “C” iz I. osnovne škole Bjelovar te Češka beseda Hercegovac s folklornom skupinom “Manželske pary”. Večer su zaključili domaćini, Češka obec Bjelovar, s izvedbama glazbene skupine “Stari pratele”, vokalne skupine “Rozmarynky” te velike folklorne skupine “Srdečko”.

Nakon svečanog programa uručene su nagrade i priznanja, a posebna su bila dva. Hrvatski sabor kulture dodijelio je priznanje Češkoj obeci Bjelovar, a posebno priznanje dobila je njihova predsjednica Miruška Lončar za 56 godina rada u kulturi. Priznanje su joj zajedno uručili Boris Abramović i Vladimir Bilek.  Nakon programa, proslava se do dugo u noć nastavila u prostorijama Češke obeci Bjelovar.(sk)