U Hrvatsku je stiglo cjepivo protiv gripe. Ono će se ovog tjedna distribuirati na teren i do petka bi ga trebale dobiti i zadnje ambulante.
Cjepivo je po sastavu slično prošlogodišnjem, radi se o četverovalentnom cjepivu, a u njemu je promijenjen samo jedan soj. Očekuje se i ista učinkovitost cjepiva, a ona ovisi o tome koji će virus gripe prevladavati.

– Cijepljenje protiv gripe planiramo započeti u ponedjeljak 30. listopada. Ambulante na našem području dobit će cjepivo tijekom ovog tjedna, omogućavajući građanima da se cijepe već i krajem ovog tjedna, od 25. do 27. listopada. Zavod za Javno Zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije je nabavio 11.600 doza cjepiva, koja će stići sutra, rekao nam je Vedran Trupac ravnatelj Zavoda za Javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije.

Cjepivo je besplatno za starije od 65 godina, štićenike i osoblje domova za starije, zdravstvene radnike, trudnice i kronične bolesnike za koje gripa može biti pogubna.
Osobe koje se žele cijepiti protiv gripe, a pripadaju navedenim skupinama s povećanim rizikom, trebaju se javiti svojim izabranim liječnicima obiteljske medicine i izabranim pedijatrima telefonom kako bi dogovorili termine za cijepljenje. Ovo će pomoći u izbjegavanju gužvi koje bi mogle pridonijeti širenju infekcija.
Za osobe koje nemaju izabranog liječnika Zavod za Javno Zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije će organizirati cijepljenje u svojim ispostavama u Bjelovaru, Čazmi, Grubišnom Polju, Daruvaru i Garešnici.

– Za osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, postoji mogućnost cijepljenja putem izabranih liječnika ako kupe cjepivo na temelju izdanog liječničkog recepta. Također, očekuje se da će Hrvatska ljekarnička komora uskoro obavijestiti građane o mogućnostima cijepljenja putem ljekarni, s obzirom na to da je to bilo omogućeno i prošlih sezona, dodao je Trupac.