U Hrvatsku je stiglo cjepivo protiv gripe – 500 tisuća doza. Ono će se idući tjedan distribuirati na teren i do petka bi ga trebale dobiti i zadnje ambulante, kazao je u izjavi za HRT voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Bernard Kaić.

Prema tome, dodao je – u ponedjeljak 30. listopada trebalo bi početi cijepljenje svugdje. Oni koji cjepivo dobiju ranije – s tim mogu početi i prije. Najavio je da će se na punktu kod Zavoda s cijepljenjem najvjerojatnije početi već u srijedu.

Kaić je potvrdio da je cjepivo ‘po sastavu jako slično prošlogodišnjem’. Radi se o četverovalentnom cjepivu, a promijenjen je samo jedan soj u cjepivu. Očekuje se i ista učinkovitost cjepiva a ona ovisi o tome koji će virus gripe prevladavati.

Kad prevladava H3N2 onda je učinkovitost nešto niža od 40 posto. Kod H1N1 ona je oko 50 posto, a ako prevladava tip B onda je učinkovitost čak 70 posto, kazao je Kaić koji smatra da se ne može pretpostaviti koji će tip virusa ove sezone prevladati.

Cjepivo je besplatno za starije od 65 godina, štićenike i osoblje domova za starije, zdravstvene radnike, trudnice i kronične bolesnike za koje gripa može biti pogubna, donosi HRT.