5.9 C
Bjelovar
Utorak, 28 studenoga, 2023
spot_img

Općina Štefanje kreće u raspisivanje javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na svom području

Nove vijesti

Općina Štefanje kreće u raspisivanje javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Općine Štefanje, odluka je koju su sinoć na 15. sjednici Općinskog vijeća, općinski vijećnici usvojili jednoglasno.
Kako je rekao načelnik Općine Štefanje Silvestar Štefović, Općina je svoj dio odradila i čekala se samo suglasnost Ministarstva koja je stigla i došlo je vrijeme da se raspiše natječaj.

– Na razdoblje do pet godina za zakup je površina od 124 hektara, a od petnaest godina 164 hektara. Ukupno 289 hektara površine je po ovom natječaju. Ima još nešto državne zemlje koja sad nije uključena u ovaj natječaj zato što je, kada je to Županija prije radila program, jedan dio čestica isključen iz tog programa iz razloga što je bilo u spornih situacija s Hrvatskim vodama ili s Hrvatskim šumama. To je sada na neki način riješeno, ali mi sad kad raspišemo ovaj natječaj, onda idemo u izmjene i dopune programa, pa ćemo uključiti i te ostale čestice. To je još dodatnih stotinjak hektara ukupno za natječaj, rekao je Štefović i pojasnio da u zakup na 5 godina ide zemlja koja nije sređena po pitanju zemljišno-knjižnih situacija, dok na 15 godina ide ona koja je u potpunosti sređena. Plan je da natječaj nakon još dodatno odrađenih predradnji bude raspisan oko 15. studenoga. Sam natječaj će biti otvoren 30 dana, a nakon tog slijedi period od 60 dana u kojima će Povjerenstvo odlučiti o rezultatima.

– Maksimalna površina koja se može dati u zakup pojedinoj fizičkoj osobi je 30 hektara. Kad se raspiše natječaj, sve će biti u prilogu. Svatko tko bude želio, trebao, mogao, moći će to sve provjeriti i vidjeti. Naravno, i mi ćemo stajati na raspolaganju što se tiče nekih dodatnih pitanja i pojašnjenja vezano uz to, kazao je Štefović i dodao kako su prijedlozi da maksimalna površina koja se može zakupiti po osobi varirali od 10 do 100 hektara, no da se odlučilo da to bude zlatna sredina od 30 hektara.

– To ne znači da će svatko tko se javi moći zakupiti 30 hektara. Moći će se javiti za onaj iznos na koji može konkurirati u odnosu na uvjete koje ima, zaključio je Štefović.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika