Nakon što je Vlada Republike Hrvatske prenijela odgovornost za određivanje poreza na dohodak na jedinice lokalne samouprave, bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak najavio je plan koji će Bjelovar učiniti najvećim gradom u Hrvatskoj s najnižom stopom poreza na dohodak.

Stope poreza na dohodak bit će određene do kraja ove godine, a Bjelovar se ističe svojom niskom stopom poreza. U prvoj skupini mogu se odabrati stope poreza između 15 i 23 posto, a Bjelovar je odlučio postaviti svoju stopu na 18 posto. U drugoj skupini, gdje je raspon stopa od 25 do 34 posto, Bjelovar će imati stopu od 28 posto, što je značajno niže od drugih gradova.

Gradonačelnik Hrebak ističe da će ovaj korak rezultirati manjim gradskim proračunom od šest milijuna kuna u idućoj godini. No, s obzirom na zabilježeni gospodarski rast, ovim se potezom šalje jasna poruka građanima o smanjenju poreznog pritiska. Podsjeća i da je Bjelovar 2020. godine ukinuo prirez.

Kako bi postigao ove promjene, Grad Bjelovar je izložio Odluku o visini poreznih stopa na dohodak na javno savjetovanje koje će trajati 30 dana. Konačnu odluku donijet će Gradsko vijeće krajem studenoga.

Gradonačelnik naglašava da će niže stope poreza rezultirati većim plaćama građana i pozitivno utjecati na privlačenje poduzetnika i investitora. Prema procjenama, građani i poduzetnici u Bjelovaru će zadržati oko tri milijuna eura više godišnje, zahvaljujući nižim stopama poreza.

Trenutno, Grad Bjelovar bilježi značajan višak prihoda od poreza na dohodak u usporedbi s prethodnom godinom, a taj višak planira se koristiti za pokrivanje budućih proračunskih manjkova. Pročelnica Upravnog odjela za financije i javne prihode, Mirela Bašić, ističe da će građani s bruto plaćom od 1400 eura godišnje imati oko 150 eura veću neto plaću.