Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika Bjelovara, posjetio je Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) Đopar u Prgomelju.  Ovo je nastavak Brajdićevih  posjeta bjelovarskim poljoprivrednicima, poduzetnicima i obrtnicima.

Brajdić je prilikom posjeta istaknuo značaj podrške malim poljoprivrednim gospodarstvima:

– Naša suradnja s malim poljoprivrednicima je iznimno važna, težimo promoviranju njihovih napora. U budućnosti se priča o potencijalnoj nestašici hrane diljem svijeta i nadam se da to neće postati stvarnost. U Bjelovaru radimo na stvaranju modela podrške malim poljoprivrednicima, a gospodin Đopar je prepoznao važnost ovog pristupa te se ove godine prvi put prijavio za gradske programe, što je znak da idemo u pravom smjeru. Naš interes su mali poljoprivrednici koji s ljubavlju uzgajaju hranu, često uz pomoć obitelji, te zajedno nastoje držati korak s izazovnim vremenima koja nisu ni laka ni jednostavna, kazao je Brajdić.

Brajdić je također naglasio financijsku potporu koju su dosad pružili malim poljoprivrednicima:

-U posljednjih pet godina, od 2017. do 2022. godine, uložili smo 500 tisuća eura u potpore za 878 poljoprivrednika. Možda to nije značajna financijska pomoć, no važno je što stvaramo tržište i uvjete za prodaju njihovih proizvoda. Ove godine zaprimili smo 183 zahtjeva, a neki još uvijek čekaju na obradu. Naša podrška se i dalje nudi, no neki programi su već iskorišteni, kao primjerice kod pčelara, dodao je Brajdić.

Zdravko Đopar, vlasnik OPG-a Đopar, je prvi put ove godine iskoristio gradsku mjeru kako bi obnovio svoje plastenike.

-Dobio sam oko 1800 eura za obnovu tri plastenika, što uključuje zamjenu folija i druge potrebne promjene. Zadovoljan sam što Grad podržava one koji marljivo rade i proizvode hranu. Imamo ukupno oko 1700 kvadratnih metara plastenika u sedam objekata. Bavimo se plasteničkom proizvodnjom od 2001. godine i uglavnom prodajemo svoje proizvode na zagrebačkoj tržnici, gdje smo prisutni već niz godina i stekli smo svoje kupce. Najviše uzgajamo rajčice, a uz to i salatu, mladi luk, blitvu, krastavce i još nekoliko kultura na otvorenom polju. Ne planiramo širenje, jer nam je ovo dovoljno. Supruga i ja radimo zajedno. Naše proizvode prodajemo na tržnici Utrina u Novom Zagrebu, gdje su cijene nešto više, kazao je Đopar.

Miroslav Šmit, viši stručni suradnik za poljoprivredu, ugostiteljstvo i trgovinu u Gradu, iznio je detalje o financijskim sredstvima koja su ove godine osigurana za ove programe.

-Ove godine smo zaprimili 183 zahtjeva, a od toga smo obradili 120. Na raspolaganju imamo 110 tisuća eura i vjerujemo da ćemo iskoristiti veći dio ovog iznosa. Statistika nam pokazuje da svake godine imamo sve više korisnika naših potpora, pa smo proširili programe kako bismo pružili veću podršku. Sada, osim subvencija za izgradnju plastenika, omogućavamo i financiranje nabave elemenata za obnovu postojećih plastenik, zaključio je Šmit.

Važno je naglasiti kako potpore mogu dobiti samo registrirani OPG-ovi koji su ostvarili svoja prava putem rješenja registriranog u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi.