Dimnjačarski posao, kao važna komunalna djelatnost, reguliran je Zakonom o komunalnom gospodarstvu, a gradovi i općine su zakonski obvezani osigurati da se ova usluga obavlja na trajan i kvalitetan način.

U tom duhu, Grad Bjelovar je razvio sustav podjele dimnjačarskih poslova na četiri različita područja. Na svakom od tih područja, dvama dimnjačarskim obrtnicima povjerava se obavljanje poslova putem ugovora o koncesiji.

– Dolaskom desetog mjeseca, svi znaju da je sezona čišćenja dimnjaka u punom jeku, a Grad Bjelovar zajedno sa svojim vrijednim dimnjačarima osigurava da ova obveza bude izvršena kako treba. Postoji snažna veza između gradske uprave i dimnjačara, Grad Bjelovar je prije tri godine dodijelio koncesiju za obavljanje dimnjačarskih poslova, kazao je zamjenik bjelovarskog gradonačelnika Igor Brajdić.

Iako su dimnjačari prije tri godine strepili da će izgubiti koncesiju, gradski dužnosnici su se pokazali susretljivi. Koncesija nije ukinuta, već su postignuti sporazumi kako bi se očuvala tradicija ovih obrta. Tako danas dimnjačarski obrti i dalje čiste dimnjake u Bjelovaru, neovisno o tendencijama drugih gradova koji su često pripajali dimnjačarske obrte svojim komunalnim tvrtkama.

Brajdić je istaknuo kako u gradu nastoje očuvati i podržati lokalne obrtnike.

– Naš cilj nije bio pripojiti ih komunalnoj tvrtki, već osigurati da obrti nastave prosperirati u Bjelovaru i zarađivati samostalno, dodao je.

Vlasnik dimnjačarskog obrta, Dragan Okrugić, zahvalio je Gradu Bjelovaru na podršci i suradnji, ističući da su dimnjačari prvobitno bili zabrinuti zbog tendencija gradova i općina da preuzmu dimnjačarstvo i zaposle svoje ljude. Međutim, suradnja s gradskim vlastima riješila je te probleme i osigurala budućnost za njih.

Udruženje obrtnika grada Bjelovara broji 783 člana, a čak 83 posto njih djeluje na području grada. Tendencija rasta obrtnika od 2017. godine je u znatnom porastu, s četrdesetak novih obrta otvorenih od prošle godine.

-Ova uspješna suradnja između grada i udruženja obrtnika rezultirala je financijskom potporom od strane grada. Ove godine je iznosila 12 tisuća eura za rad udruženja, sajmove, izlaganja, kongrese i slične događaje. Dodatno, upravo su dogovorena sredstva u iznosu od 14 tisuća eura, što je još jedan znak da Grad Bjelovar izuzetno cijeni svoje obrtnike i kontinuirano podržava njihov rad, istaknuo je Mario Hrga, predsjednik Udruženja obrtnika Bjelovar.