Fortenova grupa, vlasnik bivšeg proizvodnog pogona Bjelovarske industrije mesa (BIM),gdje se danas dogodio požar izdala je priopćenje u kojem izražava duboko žaljenje zbog izbijanja požara i ispričavaju se, prije svega, svim stanovnicima Bjelovara i okolice.

Kao vlasnici objekta na kojem su se izvodili radovi, poduzimamo sve potrebne korake kako bismo bili dostupni svim odgovornim službama i lokalnoj zajednici, s ciljem što kvalitetnijeg upravljanja ovom situacijom. Konzum je nedavno, kao vlasnik nekretnine, opremu proizvodnog pogona prodao tvrtki Metal-mont. Kupnjom opreme, tvrtka Metal-mont je preuzela i punu odgovornost za organizaciju i provedbu preuzimanja opreme na siguran način i uvažavajući sve propise iz područja zaštite na radu. Želimo naglasiti kako požar nije prouzročio opasnost za zdravlje ljudi. Budući da je tvornica prestala s radom prije otprilike 15 godina, u njoj nema nikakvih aktivnih tvari i supstanci te tekućina štetnih za zdravlje ljudi i kvalitetu okoliša. Iako je požar vrlo brzo lokaliziran, zbog udisanja dima nažalost je jedan radnik Metal-monta dobio liječničku pomoć i osjeća se dobro. Na požarištu je trenutno u tijeku očevid policije i vatrogasaca, nakon čega ćemo raspolagati i s dodatnim informacijama, no prema prvim saznanjima koje smo dobili od tvrtke Metal-mont, požar je izbio tijekom jutrošnjih radova na demontaži opreme, koju su provodili radnici Metal-monta. Ističemo kako nam je izuzetno žao zbog izbijanja požara u bivšem proizvodnom pogonu Bjelovarske industrije mesa, zbog čega se ispričavamo, prije svega svim stanovnicima Bjelovara i okolice – naveli su iz Fortenova Grupe. 

O požaru je danas govorio i gradonačelnik Dario Hrebak koji je kazao kako su mu građani prije dva mjeseca rekli kako se nešto radi u bivšoj Bjelovarskoj industriji mesa.

– Firma iz Varaždina sklopila je dogovor s Fortenovom prema kojem bi se trebala obaviti demontaža opreme. Prije dva mjeseca smo od građana dobili informaciju da se tamo nešto događa. Tada sam rekao Igoru Brajdiću da provjeri. On je službeno kontaktirao Fortenovu i dobili smo njihovo tumačenje. U tom trenutku, sve informacije su do nas stizale raspršeno, ali ključno je bilo saznati da je nekretnina sada na prodaju i da je dio opreme iznutra demontiran. Oni su tamo nešto  pilili i razmontirali kada je došlo do zapaljenja. Dva radnika su ozlijeđena, ali nisu teško. Saznali smo da je i Koestlin tamo imao zamjensko skladište koje je vjerojatno potpuno uništeno. Materijalna šteta je značajna. Fortenova će doći i pojasniti nam situaciju. Tijekom telefonskog razgovora s direktoricom Fortenove saznali smo da su sklopili ugovor s firmom iz Varaždina kako bi obavili demontažu opreme. Morat ćemo sačekati službeno očitovanje da bismo bolje razumjeli situaciju. Ono što nas posebno čudi jest činjenica da tamo ne bi trebalo biti struje ili bilo koje druge aktivnosti jer je to mjesto jednostavno neupotrebljivo. Pitanje je kako su uopće radili tamo, no to je pitanje za neke druge institucije jer struje je očito bilo, a HEP nema informacija o tome. Očekujemo da će istraga razjasniti što se dogodilo. Tražimo službeno očitovanje Fortenove u vezi s ovim incidentom, ali i informaciju o budućem planu za objekt. Ovo je vrijedno zemljište u širem središtu grada, i želimo da se nešto konstruktivno napravi na tom mjestu. Trenutno je objekt neupotrebljiv i morat će biti srušen, kazao je Hrebak.