Hrvatski vinari kažu da će urod ove godine biti nešto manji zbog tuče i oluja koje su pogodile neke krajeve Hrvatske i kojih je bilo više nego inače. Situaciju dodatno otežavaju i razne bolesti koje su se pojavile u nekim vinogradima. Svaka sorta grožđa drugačije reagira na bolesti pa su neke više, a neke manje osjetljive. Sve te probleme osjetili su i čazmanski vidogradari.

– Od samog početka, mraz i tuča značajno su oštetili neke vinograde, dok su drugi, zbog nepravilne ili nedovoljne zaštite, bili podložni različitim bolestima. Nepredvidive promjene vremena, obilne kiše i nepogodne uvjete dodatno su otežali situaciju. Uspoređujući ovu godinu s prethodnom, prihod je znatno manji s obzirom na izuzetno uspješnu prošlu godinu, kazao nam je predsjednik čazmanske Udruge vinogradara i vinara Ivan Katalenić.

Unatoč poteškoćama, vinogradari ostaju optimistični glede kvalitete vina kojeg će proizvesti.

– Vjerujem da će naši čazmanski vinogradari proizvesti visokokvalitetna vina koja će zasjati na nadolazećim izložbama, izjavio je Ivan Katalenić.

U dodatnom naporu za promociju čazmanskog vinogradarstva, Udruga vinogradara i vinara Čazma organizira izlet u Jastrebarsko 28. listopada 2023. Sadržaj izleta uključuje posjet vinariji Ciban s degustacijom autohtonih vina te posjet vinariji Kolarić gdje će posjetitelji moći uživati u ručku i dodatnoj degustaciji. Cijena izleta po osobi iznosi 50€ i uključuje prijevoz autobusom te navedene aktivnosti. Svi zainteresirani mogu se do 23. listopada 2023., obratiti blagajniku Udruge Milanu Kataleniću za više informacija i detalje o uplati (098/865-312) .

Udruga trenutno broji 39 članova koji se trude predstaviti čazmanski kraj i njegova vina širom Hrvatske i izvan nje. Do kraja godine Udruga planira organizirati edukativne izlete, obilježiti Martinje, ocijeniti mlada vina i pripremiti se za 11. “Čazmanski vinokap”.