Zamjenik bjelovarskoga gradonačelnika Igor Brajdić danas je posjetio destileriju Old Hills u Velikom Korenovu vlasnika Matka Meštrovića, a povod posjetu je bila nagrada koju je ova destilerija dobila na prošlotjednom 2. GinIstra Festivalu u Rovinju za Best Gin In Show te je tako stala uz bok najboljim proizvođačima gina u Hrvatskoj i inozemstvu.

Grad Bjelovar je poduzetniku Matku Meštroviću, vlasniku tvrtke Old Hills, ustupio po povoljnim uvjetima prostor u Korenovu, prije samo godinu i pol.

– Donio nam je poslovni plan i iznio je poslovnu ideju i onako malo tužnim glasom rekao – Imam ideju, želim raditi, hoću raditi, mogu raditi, ali nitko mi ne želi dati priliku. Moja ekipa iz Odjela za gospodarstvo  ga je primila, proučila poslovni plan, došli su kod mene, zajednički smo se dogovorili, ocijenili smo ideju itekako vrijednom i dali smo u najam ovaj prostor na deset godina za proizvodnju gina. Danas svi šeraju, svi dijele da je Marko osvojio zlatnu medalju i s ponosom to dijele, trebamo se s njim ponositi. Dakako, i mi se u gradu Bjelovaru izuzetno ponosimo time. Ovo je jedan mali detalj suradnje između nas u Gradu Bjelovaru i odnosu prema poduzetnicima i obrtnicima, rekao je Brajdić.

Meštrović je zahvalio Gradu na pruženoj prilici jer je na početku svog poslovnog pothvata imao ograničena sredstva.

– Pred četiri godine sam krenuo eksperimentirati s idejom kako bi to sve moglo izgledati. On sam se odvažio poslije fakulteta probati, stvoriti nešto na neki način kroz ovaj proizvod. Možda je malo čudno, ali pokazivati ljepote Lijepe naše kroz to bilje koje imamo, tu raznolikost unatoč tome koliko smo mali, ali imamo tu raznolikost i to smo  htjeli kroz naš gin pokazati, rekao je Meštrović, a o nastupu na GinIstra Festivalu i pobjedi je dodao:

– Svi naši ginovi su nagrađeni, ali što se tiče Lucanusa on je bio najprestižniji od svih ostalih ginova, tako da je dobio zlatnu medalju za najbolji gin u kategoriji ‘London Dry Gin’ i najbolji džin na cijelom sajmu. Što se tiče samog sastava usko je povezan s područjem Gorskog kotara. On je planinski gin, a kod njega je jako izražena  borovica također imamo i šumsku borovicu, korjenasto bilje kao što je angelika, lincura i ono što je malo drugačije od ostalih ginova na svijetu,  koristimo jednu gljivu koja se zove hrastova sjajnica. Ima ih tu još, i to je  skup svih tih biljaka koje su popunile ovu priču, kazao je Meštrović pred kojim su brojni planovi:

– Mi imamo ambicije da se proširimo i na globalno tržište, ali to zahtijeva vrijeme i ono najbitnije, da sad ne skačemo i ne zaletavamo se, nego umjereno, precizno i da zadržimo kvalitetu, da nam se ne dogodi da se izgubimo u svemu tome.