Danas je petak 13., a riječ je o danu koji se po tradiciji zapadnog praznovjerja smatra nesretnim. Neki ljudi toliko strahuju od današnjega datuma da čak ne žele napustiti svoj dom, pa to dovodi do toga da čak ne izvršavaju svoje poslovne obveze. Drugi pak izbjegavaju donositi bilo kakve odluke jer poslije ne žele biti krivi ukoliko se dogodi nešto loše. Oni koji očekuju svoju zasluženu naknadu za svoj rad žive u strahu, odnosno u razmišljanjima hoće li njihov poslodavac uslijed praznovjerja uplatu s petka 13. prebaciti na 16. u mjesecu.

Također, zanimljiva je činjenica da većina svjetskih nebodera nema 13. kat te se njih najčešće naziva „12A“. Na ovaj navod se nadovezuje to da mnogo hotela i bolnica nema sobe s brojem 13, a čak se i filmska franšiza „Petak 13.“ sastoji od 12 nastavaka. Važno je napomenuti i to da je posljednji nastavak remake prvoga što zapravo znači da postoji mogućnost da su se i sami autori bojali 13. filma. Nadalje, procjenjuje se kako su zrakoplovne tvrtke te koje najviše pate od petka 13.

Naime, mnoštvo osoba izbjegava putovanje upravo toga dana. No, oni koji se ipak odluče putovati uštedjet će novac jer tada zrakoplovne kompanije uglavnom nude jeftinije karte. Nije nevažno niti to da statistički podaci govore kako SAD toga dana gubi od 800 do 900 milijuna dolara, a zbog već navedenih razloga – odbijanja putovanja i nedolaska na posao. Na „kobni“ petak 13. rođen je velik broj poznatih ličnosti. Samo neke od njih su: Alfred Hitchcok, Fidel Castro, blizanke Mary Kate i Ashley Olsen, Steve Buscemi, Julie Louis Dreyfus te Christopher Plummer.

Inače, jedno od najpopularnijih tumačenja nastanka praznovjerja vezanoga za petak 13. je da je baš toga dana, u listopadu mjesecu 1307. godine, francuski kralj Filip IV. Lijepi dao uhititi stotinu templara. To je rezultiralo njihovim progonom, zatvaranjem te pogubljenjem. Drugo objašnjenje povezano je s pričom iz Novog zavjeta. Ona opisuje kako je za vrijeme Isusove posljednje večere za stolom sjedilo 13 osoba, a nakon čega je Isus razapet na križu. Također, vezano za biblijske zapise, vjeruje se da je Eva upravo na petak 13. pojela jabuku s Drva spoznaje. Dakle, zaključak je – ukoliko ste praznovjerni čuvajte se današnjeg dana.