6 C
Bjelovar
Utorak, 28 studenoga, 2023
spot_img

Okrugli stol u Čazmi: Analiza prošlogodišnje prirodne nepogode i unapređenje sustava reagiranja na posljedice nevremena

Nove vijesti

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa, Služba civilne zaštite Bjelovar u suradnji s Gradom Čazma održala je  okrugli stol na temu prirodne nepogode koja je 15. rujna 2022. godine zadesila Grad Čazmu. 

Domaćin ovog okruglog stola bio je gradonačelnik Čazme Dinko Pirak, a okupili su se predstavnici pravnih subjekata od interesa za sustav civilne zaštite, tvrtke i udruge koje su sudjelovale u sanaciji posljedica nepogoda, članovi stožera Civilne zaštite te predstavnici Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Glavni cilj okruglog stola bio je unaprijediti načine reagiranja na posljedice nevremena, izbjeći ponavljanje grešaka u sanaciji, osigurati nabavu potrebne opreme za operativno djelovanje i smanjiti ranjivost u budućnosti.

Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a rekla je kako su meteorolozi analizirali situaciju i dobili dublji uvid u uzroke i posljedice ovog nevremena.

Jedan od ključnih faktora u ovom događaju bila je hladna fronta koja se kretala prema Hrvatskoj sa sjevera. No, ono što je dodatno pogoršalo situaciju bila je izrazito izražena jugozapadna struja. Kada jugozapadni vjetar dopre do Hrvatske, donosi sa sobom vrlo nestabilan i vlažan zrak s Mediterana. Kombinacija ovog vlažnog zraka s hladnim zrakom sa sjevera stvorila je vrlo nestabilnu atmosferu. Gledajući vertikalni radarski presjek došli su do zaključka da se nad Čazmom razvila super ćelija.

Super ćelije su izuzetno snažni grmljavinski sustavi koje karakterizira rotacija i stvaranje ekstremno opasnih vremenskih pojava.

– U novijoj povijesti DHMZ-a ovo je prvi put da smo mi izašli konkretno na jedan meteorološki izvid da vidimo što se dogodilo. Namjera nam je bila utvrditi o kakvoj se pojavi radi, budući da su se počele pojavljivati spekulacije o mogućem prolasku tornada na određenom području. Naš glavni cilj bio je pronaći dokaze o rotaciji vjetra jer su meteorološki podaci sugerirali da bi tornadu mogli biti idealni uvjeti. Naposljetku, potvrdili smo postojanje superćelije, jedinog grmljavinskog oblaka koji može stvoriti tornado. Analiza drugih parametara također je ukazivala na mogućnost razvoja tornada na tom području. Naša istraživanja uključivala su terensko ispitivanje u blizini Čazme i Grubišnoga Polja, a značajnu pomoć pružio nam je gospodin Tomislav Pirak iz HGSS-a koji nam je osigurao snimke dronom. Analizom tih snimaka otkrili smo da su sva oborena stabla uglavnom ležala u istom smjeru, od zapada prema istoku, s blagom divergencijom. Ova činjenica sugerira da nismo pronašli nikakve tragove rotacije vjetra. Umjesto toga, zaključili smo da se radilo o jakoj silaznoj struji koja može biti i do deset puta veća od običnog grmljavinskog nevremena. Štoviše, u nekim slučajevima, ovakva silazna struja može prouzročiti još veće štete od tornada, kazala je Mikuš Jurković.

Gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak kazao je kako su štete na stambenim objektima, javnoj infrastrukturi i poduzetničkim objektima nakon nevremena bile milijunske, te da ono što nije uništio vjetar u tih pet minuta učinila je voda jer je kiša nakon nevremana padala dva dana.

Pohvalio je vatrogasce, istaknuvši da su odigrali ključnu ulogu u saniranju posljedica ovog izazovnog događaja. Vatrogasci su pokazali izvanrednu organiziranost i operativnost, bez potrebe za detaljnim planovima.

Grad Čazma redovito ulaže značajna sredstva u vatrogastvo, iako zakon ne zahtijeva takve izdatke, kako bi osigurao da vatrogasci budu dobro opremljeni. Naglasio je važnost opreme za rad na visini, uključujući platforme, ljestve i kamione opremljene potrebnim strojevima. Bez takve opreme, vatrogasci ne bi mogli obavljati svoj posao u slučaju ovakvih nepogoda.

Električna energija se pokazala ključnom u ovom izazovnom razdoblju.

– Struja koja pokreće sve je ključna. Nedostatak električne energije utječe na mnoge aspekte naših života. Na primjer, komunikacija je bila otežana jer nismo mogli koristiti mobilne telefone. Iako se čini kao manji problem u usporedbi s ostalim izazovima s kojima smo se suočavali, važnost struje za pokretanje naših agregata i sustava postala je očigledna. Dodatno, sustav vodoopskrbe nije mogao funkcionirati bez električne energije. Unatoč tome, situacija je bila dodatno komplicirana jer su mnoge električne dalekovode srušili vjetrovi tijekom nevremena, odsijecajući nas od izvora struje. Srećom, bioelektrana na našem području bila je brza u ponovnom usmjeravanju električne energije te je već istog dana spasila stvar i spriječila još veći kolaps jer po Elektri mi ne bi struje imali još nekoliko dana, kazao je Pirak.

Dodatno, gradonačelnik Pirak je istaknuo da su najviše pogođeni starij objekt, a limeni krovovi se pokazali ranjivima na olujni vjetar. Naglasio je potrebu za pravilnom gradnjom kako bi se smanjila ranjivost objekata na vremenske ekstreme.

Pirak je također dotaknuo temu financijske pomoći za oštećene građane, hvaleći brigu Vlade republike Hrvatske i župana Marka Marušića koji se puno angažirao oko toga. Istaknuo je da su svi oštećeni privatni stambeni objekti dobili stopostotnu odštetu.

No, uputio je kritiku administraciji i proceduralnim zaprekama koje su otežale pristup tim odštetama. Naglasio je potrebu za pojednostavljenjem procesa kako bi se ubuduće olakšala brza i pravovremena isplata pomoći.

Istaknuo je primjer nakon što su gradske službe obišle oštećene građane i nakon što se sve unijelo u sustav, oštećeni kojima je šteta već evidentirana morali su još u društvu dva svjedoka ići kod javnog bilježnika.

– Ovo se čini kao nepotrebno kompliciranje već teške situacije, dok se ljudima umjesto da popravljaju svoje domove, stavlja teret čekanja u redovima pred vratima javnog bilježnika. Cijeli ovaj postupak se ponavljao za 300 objekata, uz potrebu za dodatnim svjedocima. Ovaj administrativni proces postaje nepotrebno zamoran, te bi se trebali usmjeriti na pojednostavljenje kako bismo osigurali bržu pomoć građanima u sličnim situacijama, kazao je.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika