Cijena celuloze u Kini je posljednjih tjedana u konstantnom porastu, a to bi moglo ozbiljno utjecati na rast cijene toalet papira, pa i ubrusa u europskim zemljama. Zapravo, procjenjuje se da će ovi proizvodi poskupjeti za vrtoglavih 40%.

Proizvođači toalet papira, ubrusa, maramica te drugih celuloznih proizvoda zbunjeni su naglim i nadasve neočekivanim porastom cijene ove osnovne sirovine za njihovu proizvodnju. Isto tako, njeno poskupljenje zasigurno će utjecati i na krajnje proizvode s tim što treba napomenuti kako je ponašanje velikih proizvođača različito. To znači da neki već rade na povećanju zaliha celuloze, a u ovome svemu čudno je i to što ovo poskupljenje kreće upravo iz Kine.

Naime, tamo je celuloza isprva bila veoma povoljna, no to je prouzrokovalo različite reakcije na tržištu. Uslijedile su najave zatvaranja pojedinih tvornica, dok bi cijela ova igrarija mogla dovesti čak i do prekida opskrbe velikih tvornica. Upozorenje stiže iz TTO BMA-a (Trusted Providers of Global Pulp Market) koji prati svjetsko celulozno tržište pritom istražujući buduće projekcije cijena ove sirovine.

Zaključno treba kazati da sirovine čine samo 60% ukupne cijene proizvoda, a to nije obeshrabrujuće jer energija koja sudjeluje u cijeni do 40% također će drastično poskupjeti do kraja ove godine. Dakle, sve ovo ukazuje da se ovom skoku cijena nitko neće moći oduprijeti, a obzirom na činjenicu da cijene diktira neumoljivo tržište.