Ministarstvo znanosti i obrazovanja na Svjetski dan učitelja nagradilo je najbolje odgojno-obrazovne djelatnike. Povjerenstvo za nagrađivanje odabralo je 505 najuspješnijih u školskoj godini 2022./2023. koji su nagrađeni novčanim iznosom od 1.327 eura bruto.

Među dobitnicima su se našle četiri odgojno-obrazovne djelatnice iz čazmanskih škola. Nagrađene su učiteljica glazbene kulture Nikolina Brajković Draguljić i učiteljica razredne nastave Anita Mikulandra iz Osnovne škole Čazma, te ravnateljica Srednje škole Čazma Irena Ivanović i dr. sc. Željka Dijanić profesorica matematike i informatike u Srednjoj školi Čazma.
Danas je za njih prijem održao čazmanski gradonačelnik Dinko Pirak koji im je čestitao na uspjehu u ime stanovnika Grada Čazme i u svoje osobno ime.

Pirak je istaknuo da ovakva priznanja doprinose ugledu čazmanskih obrazovnih institucija i pokazuju da imamo kadrove sposobne za postizanje izvrsnih rezultata, ne samo na lokalnoj razini, već i na nacionalnoj.

– To također vidimo i po našoj djeci koja nastupaju na raznim natjecanjima i pokazuju zapažene rezultate i osvajaju nagrade. U tom smislu, želim vam se zahvaliti u ime grada Čazme i izraziti želju da nagodinu još više djelatnika naših škola dobiju ovo priznanje. U tom duhu, želim vam sve najbolje i mnogo uspjeha u vašem radu, kazao je Pirak i dodao kako je Grad Čazma kao osnivač Osnovne škole Čazma već u prvoj godini napravio puno za poboljšanje standarda osnovnoškolcima, a puno je planova koji su u pripremi.

– Idemo u dogradnju Osnovne škole Čazma i pritom planiramo izgradnju novih učionica, ali i rekonstrukciju postojećih, prateći standarde kabinetske nastave. Želimo unaprijediti nastavu, kako bi ona bila suvremena i ispuniti potrebe ne samo za novim učionicama i kabinetima, već i za poboljšanim pristupom školi, ulazom, okolišem i svim drugim potrebnim infrastrukturnim elementima. Također, pripremamo projekt za izgradnju đačkog doma, što smo već najavili. U ovom trenutku, pred nama je puno priprema i administrativnih zadataka koje trebamo obaviti, najavio je Pirak.

Irena Ivanović ravnateljica Srednje škole Čazma istaknula je da se obrazovni djelatnik prijavi na javni poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja nije dovoljno biti samo dobar u nastavi. Potrebni su dodatni elementi kako bi se uspješno apliciralo. Ključan je rad na unapređenju obrazovnog sustava na nacionalnoj razini Republike Hrvatske. Naravno, obrazovanje u školi je osnovna podloga i smatra se preduvjetom koji mora biti ispunjen. Dodatni bodovi se zatim dodjeljuju na temelju sudjelovanja u raznim projektima, sudjelovanju u stručnim edukacijama na različitim razinama i doprinosu državnim projektima, kao što je kurikularna reforma i slične inicijative. Na pitanje koliko joj ova nagrada znači i koliki joj je poticaj Ivanović je odgovorila:

– Znate kako kažu, lako je biti prvi u selu. Hajdemo pokazati da radimo nešto dobro na malo većoj razini i onda kad ulažete svoje slobodno vrijeme u nešto, kad sati odu na pripremu stručnih radova, na objavu i na sve dodatne edukacije itd., sve van radnog vremena. Lijepo je primiti priznanje koje potvrđuje da to nije bilo uzalud i da to netko vidi. Uostalom, ovo priznanje je popraćeno financijskom nagradom koja u našem sustavu jako puno znači, istaknula je Ivanović.

Učiteljica Anita Mikulandra dodala je da uspjeh u obrazovanju zahtijeva puno truda i ulaganja izvan radnog vremena, te da je nagrada potvrda da njihov rad ima značajan utjecaj na učenike.

Istaknula je važnost entuzijazma i angažmana učitelja te dodala da nema veće potvrde za njihov rad od zadovoljstva učenika i roditelja.

– Mnogi kažu da nemam djecu pa imam više vremena za to, ali bez obzira na to, ako radiš neki posao, radi ga kako treba ili ga nemoj uopće raditi. Ja uživam raditi s djecom i meni je uspjeh kada su oni sretni i zadovoljni te kada traže da napravimo nešto ili sudjeluju u aktivnostima. Ovo je moja četvrta nagrada po redu. U posljednjih četiri godine imala sam odličnu generaciju koja je uspjela ostvariti sve što sam zamislila. Čak su i sami predlagali ideje i poticali me da tražimo nešto više. Dakle, ova nagrada je kao kruna našeg četverogodišnjeg rada. Nadam se da ću nastaviti dalje sa sadašnjim prvašima, rekla je Mikulandra.

V.d. ravnateljice Osnovne škole Čazma Ivana Moguš bila je iznimno ponosna na svoje učiteljice i napomenula da Osnovna škola Čazma u zadnjih pet godina, od kada postoji ova nagrada, svake godine ima učiteljice koje se nađu na popisu nagrađenih.

– Želim reći da imamo još izuzetnih učitelja i učiteljica koji bi svakako zaslužili ovu nagradu, ali možda su skromni u prikupljanju ovih bodova ili jednostavno se ne žele time opterećivati. Trudim se promijeniti to tako da se još više ljudi kandidira i da se pokaže da je naša škola kvalitetna i da sudjeluje u brojnim projektima, što se, naravno, i vidi. Također, želim naglasiti da su ove učiteljice koje su ovdje s nama radile svoj posao jednako dobro i bez ovih bodova i bez ovih financijskih potpora, jer su to učiteljice pune entuzijazma koje uspijevaju zainteresirati učenike na svoj način. I onda se ti uspjesi vide. Bez obzira na sve, Ni jedna potvrda ne može toliko značiti kao potvrda djece i roditelja da zaista radite nešto izuzetno dobro, kazala je Moguš.