Turističko-gospodarska i gastronomska manifestacija “Bučijada 2023” u Ivanić-Gradu ulazi u svoje 19. izdanje, obećavajući posjetiteljima zabavan početak jeseni ispunjen bučama. Ova najposjećenija jesenska manifestacija održat će se od danas do nedjelje, od 6. do 8. listopada 2023. godine.

Svečano otvaranje 19. Bučijade zakazano je za subotu, 7. listopada 2023. godine, u 11 sati, na glavnoj pozornici manifestacije na Trgu Vladimira Nazora u Ivanić-Gradu. Ovogodišnja kuma Bučijade biti će paraolimpijka u plivanju, Paula Novina.

Na Bučijadi 170 izlagača i 15 ugostitelja predstavit će svoje proizvode i usluge, čineći ovo događanje najvećim prodajnim sajmom bučinog ulja, buča i proizvoda od buča u Hrvatskoj. Posjetitelji će moći uživati u raznolikoj ponudi, uključujući bučino ulje, bučnice, pivo od buče, juhu od buče, bučokremšnite te ekskluzivne čokoladne praline punjene bučinim namazom i bučinim uljem. Kulinarski doživljaj dodatno će obogatiti Show cooking s poznatim chefovima Melikorom Bašićem i Damirom Tomljanovićem koji će u subotu od 12 do 14 sati pripremati specijalitete od buča.

Središnji gradski park bit će ukrašen mnoštvom dekoracija od buča, pružajući posjetiteljima priliku za fotografiranje na brojnim photo i selfie punktovima. Za najmlađe će biti organizirane brojne aktivnosti na tradicionalnoj Maloj Bučijadi, uključujući natjecanja u jedenju bučinih kremšnita, mađioničarske i kazališne predstave, igre s drvenim konjićima, gađanje lukom i strijelom, skakanje u vrećama, gađanje limenkama, leteće kuglanje i mnoge druge igre. Uz to, posjetitelji će imati priliku uživati u vožnji buča kočijom kroz grad.

Glazbeni program započinje u petak u 19 sati s nastupom grupe Silente, a zatim u 21 sat s 4 Tenora. Subotnji večernji program uključuje nastupe Halida Bešlića u 20 sati i DJ-a Nicka Banea od 22:30. Manifestaciju Bučijada 2023 zaključit će u nedjelju, 8. listopada, Maja Šuput u 19 sati i Reanimatori u 21 sat. Tijekom manifestacije, nastupit će i mladi rock bendovi, puhački orkestri i KUD-ovi, dok će mažoretkinje također predstaviti svoje impresivne nastupe.

Tijekom Bučijade, parking će biti besplatan i dostupan na nekoliko lokacija.