Virovitičan,novinar Goran Gazdek  direktor Fra Ma Fu festivala ne skriva zadovoljstvo činjenicom da se već devetu godinu zaredom odabrana ekipa najboljih sastaje upravo u Daruvaru, jer kako kaže podrška lokalne samouprave nije upitna od prvog dana. 

Festival reportaže  i reportera ove godine zvanično će biti otvoren u četvrtak 05.i trajat će do 07.listopada. Kreće se s otvaranjem izložbe fotografija Tony Hnojčika, naziva Priče s naslovne strane. Na otvaranju Festivala  u Češkoj galeriji bit će dodijeljene  nagrade za najbolje reportaže objavljene u novinama i na portalima u 2022. godini. Prvi festivalski dan završit će tribinom „Od reportaže do filmskog scenarija“  u Pučkoj knjižnici i čitaonici na kojoj će novinar i književnik Ante Tomić govoriti o svojom novinarskim počecima.

U Zavičajnim muzeju Daruvar priređene su dvije izložbe, dokumentarno-biografska „Vojo Šiljak – taxi za Bjelovar“ i retrospektiva karikatura Nika Titanika „Kronika hrvatske gluposti“ s promocijom njegovog stripa “1573“.Kronika hrvatske gluposti tako će stići je na posljednju stanicu svog putovanja Hrvatskom.

Izložba „Taksi za Bjelovar“ posjetiteljima donosi ostavštinu legendarnog radijskog i televizijskog novinara, voditelja, urednika i publiciste Voje Šiljka koju je darovao bjelovarskom Gradskom muzeju.  Fotografijama, isječcima iz novina, pisaćim strojevima, magnetofonima, televizorima, pločama, mikrofonima, vrpcama i mnogim drugim memorablijama upoznat ćemo se sa životom i radom velikana našeg novinarstva i radiofonije. Izložba je ostvarena suradnjom Gradskog muzeja Bjelovar i Zavičajnog muzeja Daruvar.

Iste večeri bit će predstavljena dvojezična (hrvatski/engleski) zbirka haiku pjesama „Samuraji šanka“, novinara i pisca Marijana Grakalića

Na Festivalu gostuje i Šime Strikoman koji će u subotu svojoj zbirci „Strikomanov milenijski svijet“ dodati još jednu milenijsku fotografiju – list daruvarskog ginka, najvećeg i najstarijeg u Hrvatskoj i drugog najstarijeg u Europi.
U suradnji s Akademijom za umjetnost i kulturu Osijek bit će organizirana i Radionica reportaže za studente kojima će o svojim praktičnim reporterskim iskustvima govoriti afirmirani novinari.

Organizatori Festivala su Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje (SINKO) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND), pokrovitelji Ministarstvo kulture i medija, Grad Daruvar, Turistička zajednica Daruvar-Papuk, Bjelovarsko-bilogorska županija i Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije. 

Više pročitajte u novom izdanju 043 Bjelovarsko-bilogorskog vjesnika