Na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Bjelovar dodijeljene su plakete “Zlatna kuna” najuspješnijim trgovačkim društvima na području Bjelovarsko-bilogorske županije za uspješnost u poslovanju na temelju dvadesetak kriterija.

Predsjednik Županijske komore Damir Pavlović znio je pozitivne trendove u gospodarstvu, ističući da je 2022. godina bila znatno uspješnija od prethodne godine, s rastom broja registriranih tvrtki, zaposlenosti, prihoda i dobiti. Međutim, istaknuo je i izazove koji se javljaju u vezi s nedostatkom radne snage, s obzirom na izdavanje velikog broja radnih dozvola stranim radnicima.

-2022. godina je bila puno bolja od 2021. godine po svim pokazateljima. Registrirano je 94 tvrtke više nego što je bilo, bilježi se rast zaposlenih, rast prihoda i rast dobiti. Ono što nas čeka ove godine i što smo doživjeli prošle godine je problem s radnom snagom. MUP je prošle godine izdao 140 tisuća radnih dozvola za rad i boravak. To je jedan grad poput Splita. Što nas čeka u ovoj godini, ne znam, međutim, gospodarstvo je uvijek bilo žilavo i prilagođava se, naveo je.

Predsjednik Županijske komore Damir Pavlović

Dogodile su se i neke promjene.Pavlović je naglasio da najveći deficit radne snage postoji u sektorima ugostiteljstva i turizma, s najvećim priljevom radne snage iz susjednih zemalja poput Bosne i Hercegovine te Srbije, ali i iz azijskih zemalja kao što su Nepal, Filipini, Bangladeš i Indija.

U kategoriji malih tvrtki, nagradu je dobila tvrtka Poskok d.o.o. iz Bjelovara koja posluje od 2000. godine kao obrt, a od 2009. godine kao poduzeće koje se bavi raznim uslugama, ali i proizvodnjom te montažom inoks i crne bravarije, nadstrešnica te balkonskih ograda.

Helena Mikulić, članica uprave tvrtke Poskok d.o.o. i Edward Mikulić, vlasnik tvrtke Poskok d.o.o.

– Imamo trenutno 8 zaposlenih. To je obiteljska firma gdje smo mama, tata, moj zaručnik i ja. ja i on planiramo u budućnosti nastaviti poslovanje koje je tata započeo. Naravno da ćemo se pokušati poboljšati još više nego što je on, makar svaka čast njemu što je postigao sve ove godine, kazala je Helena Mikulić, članica uprave tvrtke Poskok d.o.o.

U kategoriji srednjih tvrtki, već sedmi puta, nagradu je dobila tvrtka SAB d.o.o. iz Daruvara koja posluje od 1990. godine. Ima šezdesetak zaposlenih i dva profitna centra. Orijentirani su na izvoz. Njihovi finalni proizvodi od metala nalaze se u ponudi najvećih svjetskih distributera alata diljem svijeta. Direktor tvrtke, Boris Budinjaš, naglasio je važnost temelja koje je postavio njegov otac prije 33 godine i planove za daljnji razvoj firme.

Boris Budinjaš, direktor SAB-a

– Firmu je osnovao moj otac prije 33 godine, a njega sad nema skoro osam godina zajedno s nama. Međutim, put koji nam je on pokazao i vizija kod nas svih koji smo iza njega ostali na neki način je temelj za daljnji rast i razvoj firme koju planiramo dalje razvijati i poslovat, kazao je Budinjaš i dodao – 90 posto prihoda ostvarujemo izvozom u industrijski razvijene zemlje svijeta, Europske unije, Švicarske, SAD-a, Japana i Južne Koreje, dodao je.

U kategoriji velikih tvrtki, dodijeljena je nagrada tvrtki CUP UP d.o.o. iz Bjelovara koja posluje od 2014. godine. Tvrtka se bavi proizvodnjom i distribucijom higijenskih proizvoda od papira.

Tvrtka broji osamdesetak zaposlenika, a direktor Valentin Adlešić istaknuo je izazove i uspjehe u poslovanju, posebno naglasivši značaj ulaganja u stručnjake.

Zamjenica župana Marija Jungić i direktor CUP UP-a Valentin Adlešić

– Bilo je izazovnih perioda jer sam ušao u branšu koju nisam dosad poznavao. Vodili smo borbu s financiranjem, bankama, zaposlenicima i strojevima jer nismo znali što i kako napraviti finalni proizvod, ali smatram da smo u zadnje dvije-tri godine uspjeli postići određenu kvalitetu i obuku ljudi, ali po meni je najvažnije ulaganje u kadrove, napomenuo je Adlešič.

Ova tvrtka je u prošloj godini izvozila 40 posto svojih proizvoda u osam stranih zemalja, a ove godine izvozi u više od 15 zemalja oko 70 posto proizvodnje, što znači da je svega 30 posto na domaćem tržištu. Tvrtka broji 80-ak zaposlenika, a u planu je širenje poslovanja već ove godine.