Potpisan je ugovor o nabavi projektno-tehničke dokumentacije za projekt “Dogradnja i opremanje postojeće ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje u Siraču”. Ugovor je u ime Bjelovarsko-bilogorske županije sa zajednicom ponuditelja (Daing d.o.o. Daruvar, BREBER-PROJEKT d.o.o., Daruvar, GEO MS j.d.o.o. Daruvar, ENERGO-ING d.o.o., Dežanovac) potpisao župan Marko Marušić.

– Ovaj ugovor smo sklopili zajedno sa zajednicom ponuditelja, što označava svakako početak realizacije ovog značajnog projekta koji će omogućiti poboljšanje uvjeta za predškolski odgoj i obrazovanje na području općine Sirač, kazao je župan Marušić.

Konkretno, radi se o nadogradnji postojeće ustanove, odnosno osnovne škole. Dogradnjom će se znatno povećati kapacitetI dječjeg vrtića i jaslica za pedeset i dvoje djece. U dograđenom dijelu planirana je izgradnja kuhinje i prostora za djelatnike, garderoba, prostorije za odgajatelja te posebna, svakako, prostorija za zdravstvenog djelatnika s odvojenim prostorom za izolaciju bolesne djece. Također, bit će izgrađene i dvije nove terase.

– Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi nešto više od 929 tisuća eura, što će svakako omogućiti da pružimo našim najmlađim sugrađanima bolje uvjete za razvoj i obrazovanje. Mi ćemo svakako uložiti sve napore kako bismo ovaj projekt uspješno realizirali i omogućili našoj djeci kvalitetno okruženje za rast i razvoj, a isto tako i samim djelatnicima omogućili što bolje uvjete rada, dodao je Marušić.

Na području općine Sirač  u tijeku je i raspisivanje javne nabave za radove za uređenje igrališta kod Osnovne škole Sirač u ukupnoj vrijednosti 64 tisuće eura. 50 posto iznosa je osiguralo Ministarstvo regionalnog razvoja, a ostatak  Bjelovarsko-bilogorska županija.

– Imamo zaista jednu lijepu priču, od uređenja igrališta do nadogradnje vrtića, a sve, naravno, u sklopu škole. I zaista, veselim se i radujem se što ćemo ostvariti bolje uvjete, kako zaposlenicima tako i našoj djeci zbog koje sve ovo i radimo. Čestitam i načelniku i ravnateljici škole i raduje me i dalje naša buduća zajednička suradnja koja je zaista na jednoj visokoj razini, kazao je župan Marušić.

Načelnik Općine Sirač Igor Supan izrazio je zadovoljstvo projektom, posebno ističući važnost jaslica u ovoj općini.

– Ovo je izuzetno važno i potrebno, jer mnogi roditelji rade, a podrška obitelji, što se nekad nazivalo “baka servis,” sve više je rijetkost u današnje vrijeme. Zato su jaslice nužne, rekao je Supan i dodao kako se ostvaruju obećanja koja su davana tijekom predizborne kampanje o boljoj suradnji između općina, gradova i županija.

– U procesima kao što su proširenje vrtića i asfaltiranje školskih igrališta ova suradnja dokazuje da je danas iznimno dobra, a projekti koje zajedno provodimo koriste svim općinama i samoj županiji za razvitak, istaknuo je Supan.

Ravnateljica Osnovne škole Sirač Marija Pavičić istaknula je izvanrednu suradnju sa Županijom, Općinom i projektantima te naglasila da će proširenje vrtića značiti otvaranje jaslica, što je izuzetno potrebno u današnjem vremenu kada mnogi roditelji rade.

– Sa Županijom imamo izvanrednu suradnju. Ja sam već 20 godina ravnateljica i tijekom tog vremena smo postigli mnogo zajedničkih uspjeha. Također, suradnja s Općinom je iznimno dobra, kao i s našim projektantima koji su već sudjelovali u prijašnjim projektima. Ove godine kreće dogradnja vrtića, što je bila iznimno potrebna investicija. Proširujemo kuhinju, sanitarni čvor i otvaramo jaslice. Nadam se da će u sljedećim godinama biti sve više djece i da će se čuti smijeh mališana u krugu ove škole. Vjerujem da dolaze bolja vremena. Želim zahvaliti Županiji, županu i Općini što su prepoznali važnost proširenja vrtića, kao i obnove našeg školskog igrališta, koje je izgrađeno davno, prije 70 godina i preživjelo je raketiranja i bombardiranja. Ružna vremena su iza nas, a ovdje u krugu škole događaju se samo lijepe stvari. Djeca se igraju, mještani dolaze, a tradicionalni Dani šljiva postaju sve veći iz godine u godinu. Još jednom se zahvaljujem svima i svi smo sretni što će se ove promjene ostvariti do kraja godine, istaknula je Pavičić.