Foto: 01 portal(Igor Đuran)

U utorak 3. listopada u večernjim satima održana je 23. sjednica Općinskog vijeća Dubrava. Vijeće je na ovoj sjednici dobilo novog člana iz redova HSS-a. Naime, vijećnica Kristina Obradović (Gazec) uslijed napuštanja mjesta prebivališta na području općine izgubila je pravo obnašanja dužnosti vijećnice, te je na njeno mjesto s liste HSS-a ušao Stevo Grgurić. Na sjednici su vijećnici bez previše rasprave i jednoglasno odradili 15 točaka dnevnog reda, one najvažnije ticale su se Proračuna koji je u prvom dijelu godine u plusu od 157 tisuća eura.

Stevo Grgurić, novi vijećnik iz redova HSS-a / Foto: 01 portal(Igor Đuran)

– Dakle, značajno više od milijun kuna je Proračun u plusu. Pametno, racionalno i transparentno upravljamo općinskim sredstvima, sredstvima svih naših građana, svih stanovnika općine Dubrava. Tako je bilo svake godine, a tako je i ove 2023. Godine, izjavio je načelnik Tomislav Okroša.

Na sjednici je usvojen prvi ovogodišnji rebalans Proračuna jer zbog radova na Dječjem vrtiću Dubrava, Općina ide u kreditno zaduženje, zbog čega će i Proračun biti rekordan i iznosit će 8,3 milijuna eura.

– Rebalans proračuna iznosi 8,3 milijuna eura, što je u kunama nešto više od 62 milijuna kuna. U šest godina smo skoro Proračun povećali i desetak puta. Izuzetno su to velike i kvalitetne brojke, a to govori o našoj aktivnosti o gospodarskoj aktivnosti i općenito o rastu Općine Dubrava, naglasio je Okroša koji na sjednici podnio izvješće o radu u prvih 6 mjeseci ove godine.

Foto: 01 portal(Igor Đuran)

– Kao što sam i nabrojao tu su realizirani brojni projekti samo u periodu od šest mjeseci. Posebno me veseli što smo realizirali kupnju tzv. stare mljekare, jedne velike stambeno poslovne zgrade s četiri tisuće kvadrata građevinskog zemljišta u samom centru Dubrave za iznos od oko 120 tisuća eura. Nekretnina se nalazi tik do našeg dječjeg vrtića, do gradilišta za novi dječji vrtić. Samim time ćemo u cjelinu dobiti jedan iznimno velik kompleks u samom centru Dubrave, izjavio je Okroša.

Na sjednici je usvojen i niz odluka usmjeren prema osnovnoškolcima i srednjoškolcima:

– I ove godine Općina Dubrava I Vlada Republike Hrvatske potrudili su se da svi naši osnovnoškolci, kojih je 350 u Osnovnoj školi Dubrava imaju besplatne udžbenike, radne bilježnice, atlase i pribor za tehničku kulturu. Nastavit ćemo to tako i svake sljedeće godine dokle god bude potrebno. Knjige su sve naše osnovnoškolce dočekale na njihovim stolovima. Nismo zaboravili ni naše srednjoškolce. U suradnji s Vladom Republike Hrvatske i Zagrebačkom županijom i mi kao Općina Dubrava preuzeli smo kompletan ostatak cijene te mjesečne karte za sve naše srednjoškolce. Srednjoškolci će u ovoj školskoj godini 2023./2024. imati potpuno besplatnu mjesečnu kartu, kako za autobusne linije tako i za željeznički prijevoz, a oni srednjoškolci, učenici koji su smješteni u učeničkim domovima, do sada smo sufinancirali taj boravak sa 100 kuna mjesečno, a sada smo sufinanciranje podigli za 50 posto, na 150 kuna, odnosno 20 eura mjesečno, kazao je Okroša.

Foto: 01 portal(Igor Đuran)

Povećan je iznos i za sufinanciranje djece koja nisu svoje mjesto našla u Dječjem vrtiću Dubrava. Iznos je povećan i za ovu mjeru s 1.170,00 kuna ili 155 eura na 185 eura mjesečno.

Pri kraju su radovi na općinskoj zgradi za koju je donesena odluka o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za izgradnju fotonaponske elektrane.

– To je  općinska zgrada, ali djeluje u biti kao poslovna zgrada. Tijekom godina smo kupili jedan dio prostora u zgradi koji nije bio naš, tako da je zgrada jedan kroz jedan naša, a slijedi sam i završni čin, a to je opremanje općinske zgrade, dakle opremanje naših ureda. Unutarnji radovi su izvršeni. Uskoro kreće izvođenje fasade, zamjena stolarije, krovište i šećer na kraju, postavljanje solarnih panela. Solarna elektrana će doći na krov naše općinske zgrade tako da budemo i mi sami primjerom moderni ekološki osviješteni i štedljivi sudionici ovog našeg lijepog mjesta, zaključio je Okroša.