Na svečanoj ceremoniji održanoj danas u Zagrebu, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić i premijer Andrej Plenković dodijelili su ugovor za financijsku potporu izgradnji i opremanju Centra za starije osobe u Grubišnom Polju. Ovom događaju prisustvovali su župan Marko Marušić i gradonačelnik Grubišnog Polja Zlatko Mađeruh. Projekt koji će obuhvatiti izgradnju ovog centra vrijedan je 9,2 milijuna eura pri čemu će Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike pružiti sufinanciranje u iznosu od 6,1 milijuna eura.

Župan Marušić je istaknuo iznimnu važnost ovog projekta za lokalnu zajednicu, ističući kako predstavlja konkretan dokaz posvećenosti brizi za starije stanovnike i umirovljenike. Ovaj projekt također predstavlja ključan korak prema stvaranju bolje budućnosti za starije osobe, pružajući im mogućnost dostojanstvenog života i podrške koja im je nužna.

Grad Grubišno Polje, u partnerstvu s Razvojnom agencijom AGRO i Bjelovarsko-bilogorskom županijom, prijavio je projekt pod nazivom “Centar za starije osobe” na natječaj Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u ožujku ove godine, a projekt je odobren u kolovozu. Planira se izgradnja centra na površini od 4800 četvornih metara.

Centar će objedinjavati smještaj za starije osobe i pružanje izvaninstitucionalnih usluga. Očekuje se da će centar pružiti posao za sedamdesetak zaposlenika koji će brinuti o 102 stacionarna i 180 korisnika usluge pomoći u kući, kao i 47 korisnika koji će koristiti cjelodnevni i poludnevni boravak, smještaj u odsutnosti njegovatelja te savjetovanje. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 9.2 milijuna eura, pri čemu će više od 6.1 milijun eura biti osigurano bespovratnim sredstvima. Od tih sredstava, 7.7 milijuna eura bit će utrošeno na izgradnju objekta, dok će se oko 1.2 milijuna eura koristiti za opremanje Centra za starije osobe u Grubišnom Polju.