Diljem Republike Hrvatske, pa tako i u Bjelovaru je danas – ponedjeljak, 2. listopada započeo ovogodišnji Dječji tjedan. Riječ je o tradicionalnoj godišnjoj akciji i aktivnostima posvećenima Savezu društava „Naša djeca“, a sve navedeno obilježava se svake godine u prvom punom listopadskom tjednu. Organizatori su: Društvo „Naša djeca“ Bjelovar, dječje gradsko vijeće Grada Bjelovara i sam Grad Bjelovar. Isto tako, važno je kazati kako organizaciju pomažu: Narodna knjižnica „Petar Preradović“ Bjelovar, Bjelovarsko kazalište, I., II. i III. osnovna škola Bjelovar te U.S.SV. Juraj Bjelovar.

Napomena je da se ovogodišnji Dječji tjedan održava pod motom „Ljubav djeci prije svega“. Trajat će sve do nedjelje – 8. listopada, a njegova tema ove godine su vještine. Dakle, sve što će se događati usmjereno je ka usavršavanju postojećih, ali i usvajanju novih dječjih vještina, no trajni ciljevi su: usmjeriti pozornost najšire javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu, tih dana organizirati posebne i prigodno odabrane igre, provoditi priredbe te razne stvaralačke aktivnosti djece i za djecu, pokrenuti nove akcije od šireg značaja za razvoj i odgoj djece, poticati volonterski društveni te stručni rad odraslih s djecom, ali i aktivnu participaciju djece u aktivnostima lokalne zajednice, pa i šire.

Nadalje, u Bjelovaru je ovaj događaj započeo posljednjom sjednicom dječjega gradskoga vijeća Grada Bjelovara u ovom sazivu obzirom da mu ističe dvogodišnji mandat te da iduće godine slijede izbori na kojima će se birati novo dječje gradsko vodstvo. Svemu ovome je prisustvovao i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak koji je strpljivo odgovarao na nekolicinu pitanja malenih vijećnica i vijećnika, dok se prije toga prigodnim riječima obratio svima prisutnima. Ipak, prednost prije njega imala je njegova mlađa kolegica Iva Lijović – bjelovarska dječja gradonačelnica. Stoga, sada pročitajte što su oni poručili, a imate prigodu vidjeti i našu bogatu fotogaleriju te cjelokupni tjedni program.  

–Ova moja priča je zapravo krenula od prve sjednice na kojoj sam se kandidirala za dječju gradonačelnicu. Imamo mnoštvo radionica te čitaonica. Radimo ukrase za dječji bolnički odjel Opće bolnice „Dr. Anđelko Višić“ Bjelovar, prošle godine smo posjetili susrete pod nazivom „Prijatelji gradova i općina“ u Rijeci, dok smo ove, prije svega nekoliko dana na istom događaju bili u Karlovcu. Obilježavamo Dječji tjedan u protekle dvije godine, a sudjelovali smo i na bjelovarskom Cvjetnom korzu.

Dakle, jako smo aktivni s tim što bih napomenula kako je u Bjelovaru potrebno još više radionica. Posebice za djecu mog uzrasta, a dobre teme bile bi: nasilje, financijska, internetska pismenost, ali i još filmova te knjiga. Uglavnom, nešto što bi nama bilo zanimljivo. Također, ovoga tjedna bit će raspisana i dva natječaja – „Mali ljudi, velika djela“ i „Bjelovar u očima djeteta“. Grad Bjelovar već sada ima mnoštvo manifestacija za djecu, no mislim da su sve one namijenjene djeci mlađih uzrasta, a pritom mislim na vrtićku te djecu razredne nastave. Stoga, smatram da bi se nešto više truda trebalo uložiti u stariju djecu. Ipak, svijet ostaje na nama – zaključila je Lijović.

–Svima vam se zahvaljujem na suradnji obzirom da je ovo posljednje dječje gradsko vijeće u ovome sazivu. Izdvojili ste puno svoga vremena, trudili se pridonijeti boljitku svoga grada, a slažem se da grad ima izrazito puno dječjeg sadržaja. Isto tako, i sami smo primijetili kako nam nedostaje nešto više za stariju djecu poput vas, no upravo radimo s jednom tvrtkom na prijavi europskog projekta gdje bismo pokušali podignuti sve na jednu višu razinu, odnosno pronašli adekvatan prostor za druženje djece vaše dobi.

Bilo bi krasno kada bi u Bjelovaru postojala udruga mladih uz to da se mladi bave mladima, a ne da se za tu udrugu brinu stariji. Mladi za mlade najbolje znaju što im je potrebno i rekao bih da se mladi moraju udružiti. Razgovarajte međusobno, izmjenjujte iskustva te nas starije potom na neki način pritisnite, upoznajte s time i svakako ćemo vas podržati. U svakom slučaju, želim vam lijep početak Dječjeg tjedna, želim da izaberete kvalitetno vodstvo s kojim ćemo imati dobru, plodnu suradnju kao i s vama i da naposljetku svi zajedno stvaramo u korist svih građana Bjelovara neovisno o dobnim skupinama – iscrpno je govorio Hrebak.