-3.4 C
Bjelovar
Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023
spot_img

Mimohod pobjednika: Bjelovar se poklonio svojim herojima na Dan Grada

Nove vijesti

Dan Grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja svečano se obilježavaju danas, u spomen  na 29. rujna 1991. godine, kada je grad oslobođen od neprijateljske  JNA. Ovaj dan ostaje zauvijek urezan u povijest Bjelovara kao jedan od njegovih najtežih ali i najponosnijih dana.

Tim povodom i ove godine organiziran je Mimohod pobjednika, koji je krenuo iz centra Grada Bjelovara prema Spomen području Barutana.

Prije nego što je kolona krenula prema Barutani, u središnjem bjelovarskom parku održana je vojno-akrobatska ceremonija koju je izvela Počasna satnija Oružanih snaga Republike Hrvatske. Tijekom ceremonije, pokraj paviljona, svečano su pročitana imena poginulih branitelja, a prisutni su održali i minuti šutnje kako bi odali počast onima koji su dali svoje živote za slobodu grada.

Nakon minute šutnje, prisutnima su se obratili  Stipe Šola, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Bjelovarsko-bilogorske županije i Dinko Tandara, izaslanik Vlade RH.

Stipe Šola, predsjednik UDDR-a BBŽ

– Okupili smo se danas ovdje da se prisjetimo 29. rujna 1991. Godine, dana koji je  svojim događajima neraskidivom vezom povezao svoj grad i njegove žitelje. Zato taj dan obilježava kao Dan grada i Dan bjelovarskih branitelja. Naši vitezovi i naš Grad Bjelovar u Domovinskom ratu je nemjerljivo doprinio i krajnjoj pobjedi. Sve naoružanje, sva ova tehnika koja je bila spremna i koju su bili spremni upotrijebiti protiv nas, protiv hrvatske države i našeg naroda, sve je to došlo u ruke hrvatskih branitelja koji su čekali diljem Republike Hrvatske i iz temelja promijenili odnose na bojišnicama što je moglo kasnije prouzročiti mnoge akcije koje su bile pobjedonosni  i konačno priznavanje Republike Hrvatske od međunarodne zajednice. Ulazak u euroatlantske integracije koji danas uživamo i sve ono što su naši branitelji, naši sugrađani, puno dobrih ljudi pokazali da je isplativo, rekao je Šola, dok je Dinko Tandara dodao:

Dinko Tandara, izaslanik Vlade RH

– Drago mi je da sam danas tu. Drago mi je da sam danas ja, Bjelovarčan, ponosan na ovaj grad I da vas mogu pozdraviti u ime našeg predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, u ime potpredsjednika i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i u svoje osobno ime, a to još govorim i zato što se puno govori o zajedništvu, a da nije zajedništva između Vlade i Grada, pitanje je kako bi ovaj grad i Grad izgledao i razvijao. Ono što se započelo tamo devedesetih godina to danas rezultira ovim prekrasnim gradom u kojem je prelijepo živjeti. Zato gradonačelniče čestitam vama i svim Bjelovarčanima, svima čestitam Dan grada Bjelovara. Našim policajcima čestitam Dan hrvatske policije i našim braniteljima čestitam Dan bjelovarskih branitelja, kazao je Tandara.

Nakon svečane ceremonije, središnji događaj Dana Grada, Mimohod pobjednika, krenuo je iz središnjeg parka prema Barutani. Veliki broj građana i veterana sudjelovao je u ovom mimohodu.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika