Foto/TZ Bilogora-Bjelovar

Povodom svjetskog dana turizma u Bjelovaru je održan  znanstveno – stručni skup pod nazivom INTEGRITET REGIJA I TURISTIČKI RAZVOJ; A GDJE SU TU BJELOVAR I BILOGORA? Skup je održan u organizaciji Instituta za turizam, TZ Bilogora-Bjelovar i Zavoda za znanstveno-istraživački i umjetnički rad u Bjelovaru HAZU-a.

Cilj ovog stručnog skupa je bio razmotriti temeljna pitanja identiteta kontinentalnog turizma, s naglaskom na Bjelovar i Bilogoru, iz perspektive povijesnog razvoja, baštine, ali i valorizacije, revitalizacije i turističkog vrednovanja.

Ana Kelek, direktorica Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar, iznijela je svoje mišljenje o skupu rekavši:

-Zadovoljstvo mi je danas ovdje biti u ulozi domaćina, ali i suorganizatora ovog vrijednog znanstvenog skupa. Identitet regije i turistički razvoj su ključni za kontinentalni turizam. Nekada smo možda bili samo sporedna destinacija u odnosu na morski turizam, no danas imamo priliku stvarati vlastitu ponudu i rasti u pozitivnom smjeru. Smatram da smo postavili čvrste temelje. Kada se prisjetimo 2017. godine, na našem području je bilo samo 34 smještajna objekta i 157 ležaja. Danas brojimo čak 87 objekata i 885 ležaja. Ovo je jasan pokazatelj da rastemo u pravom smjeru i da trebamo nastaviti ulagati u turizam, rekla je Kelek.

Kelek je također naglasila važnost otvaranja kuća za odmor na ovom području.

-Posebno me veseli otvaranje luksuznih kuća za odmor. Prije samo dvije godine, naša regija imala je samo jednu takvu kuću s bazenom. Sada ih imamo dvadesetak, što je rezultiralo porastom broja dolazaka i noćenja. Ovo je od suštinskog značaja za sve nas uključene u turistički sektor, uključujući obiteljska poljoprivredna gospodarstva i ugostiteljske objekte. Turizam postaje dodatna vrijednost u našem radu, dodala je Kelek.

Turistička zajednica Bilogora-Bjelovar, koja pokriva područje Grada Bjelovara kao središte Bjelovarsko-bilogorske županije i još osam općina, aktivno radi na stvaranju privlačnih destinacija za posjetitelje. Kelek je istaknula:

-Znamo da je Bjelovar jedan od najmlađih gradova u Hrvatskoj i nema izrazito izražene prirodne ili kulturne atrakcije. Međutim, na nama je da ih stvorimo, a već smo postigli značajan napredak. Postajemo prepoznatljivi, a naša blizina Zagrebu nam pruža prednost, kazala je.

Foto/TZ Bilogora-Bjelovar

U zaključku, Kelek je podijelila statističke podatke koji potvrđuju rast turističke ponude na području TZ Bilogora-Bjelovar:

-Sudjelujemo s 51 posto smještajnih objekata na području županije, dok udio dolazaka i noćenja iznosi 26 posto. Svi smo uložili mnogo truda, volje i vremena kako bismo postigli ovo što imamo. Nastavit ćemo dalje, zaključila je Kelek.

Direktor TZ Bjelovarsko-bilogorske županije, Marcel Medak, dodao je:

– Mi smo na tragu razvoja održivog turizma naše županije. Trendovi su izuzetno pozitivni, s rastom dolazaka od 33 posto i noćenja od 25 posto za prvih osam mjeseci ove godine u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. To je rezultat naše predanosti i ulaganja u turističku infrastrukturu, marketing te dodatnih sadržaja kao što su adrenalinski doživljaji.

Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam, naglasio je važnost identiteta u izgradnji imidža destinacije i privlačenju turista.

– Svaka destinacija mora imati nekakav identitet, temeljen na stvarnim i autohtonim vrijednostima. To je ono što privlači turiste i stvara autentično iskustvo, kazao je Krešić.