-3.2 C
Bjelovar
Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023
spot_img

Aktualni sat 14. sjednice Županijske skupštine BBŽ: Vijećnici postavljali pitanja od svinjske kuge do opremanja nove zgrade bolnice

Nove vijesti

U aktualnom satu 14. sjednice Županijske skupštine niz vijećnika postavio je svoja pitanja na koja je u najvećoj mjeri odgovarao župan Marko Marušić. Prvo pitanje postavio je Damir Bajs kojeg je zanimalo koje je sve projekte i koliko sredstava Bjelovarsko-bilogorska županija povukla iz EU fondova u proteklom razdoblju te je naglasio kako je Županija dok je on bio župan povukla 310 milijuna eura. Župan Marušić gotovo 10 minuta je nabrajao sve projekte koji su trenutno u realizaciji i koji se financiraju europskim novcem i napomenuo:

– Iščitao sam da nam svakako pokušavate simulirati da ne koristimo dovoljno EU fondove i zato moram podsjetiti da na dva važna detalja kad se radi na prijavama na EU fondove. Naime, prvi uvjet za prijavu je da imate pripremljenu dokumentaciju, a drugi je da morate osigurati vlastita sredstva jer je za najveći broj projekata predviđeno sufinanciranje. Kad je riječ o pripremi projekata, kao što znate i sami tu nam niste ostavili gotovo ništa, a što se drugog uvjeta tiče, s obzirom na naslijeđeno financijsko stanje, na žalost, bili smo u još lošijoj poziciji, rekao je Marušić.

Svoje pitanje ili bolje rečeno sugestiju županu Marušiću da se angažira oko pomoći poljoprivredi uputio je Marijan Sabolović i apelirao na županijske službe da bolje educiraju stočare oko svinjske kuge. Zlatko Barila je pak prema županu uputio pitanje o povećanju broja mjesta u bjelovarskom Domu za starije, točnije planira li se izrada projektne dokumentacije za dogradnju doma, na što mu je župan odgovorio.

– Želim reći da ćemo dati sve od sebe da u ovoj godini, odnosno početkom iduće godine pripremljeni s papirima, odnosno s projektnom dokumentacijom kako bi mogli čekati eventualno natječaje koji su u najavi, tako da je po tom pitanju, što se tiče doma, itekako naš fokus na tome, kazao je Marušić.

Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić

Ines Šarić je pitala je li upitna izrada županijskog proračuna za iduću godinu s obzirom na dulju odsutnost županijske pročelnice za financije zbog bolovanja?

– Što se tiče financija, normalno da sve i dalje teče. Kolegica Raguž Pehar se nalazi na bolovanju tako da je, mislim, neumjesno komentirati  njeno zdravstveno stanje, ali normalno, svi smo mi zamjenjivi i bez ikog se može. Tako da i odjel financija normalno funkcionira, kao što i funkcionira rad ostalih službi u našoj županiji i sigurno da ovo što ste spomenuli, planiranje i donošenje proračuna, tijekom ove godine nije upitno. Isto tako, kao i rad svih županijskih tijela, odgovorio je Marušić.

Josip Bilandžija od župana Marušića je zatražio da pojasni projekt za koji je nedavno potpisan ugovor za izradu projektne dokumentacije. Riječ o projektu sustava navodnjavanja Kapelica- Kaniška Iva.

– S tvrtkom Elektroprojekt d.d. mi smo potpisali ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije ukupne vrijednosti 255 tisuća eura. Rok za izradu projektno-tehničke dokumentacije je devet mjeseci. Ono što možda naša javnost ne zna i ja ću pokušati dočarati o kakvom se velikom projektu radi, da će se buduća akumulacija prostirati na površini od 27,5 hektara i da će njena zapremnina iznositi oko 700 tisuća kubičnih metara, što je dostatno za navodnjavanje ukupno 433 hektara poljoprivrednog zemljišta. Izradu projekta financirat će Hrvatske vode s ukupno 80 posto ukupnog iznosa, dok ćemo mi kao Bjelovarsko-bilogorska županija osigurati preostalih 20 posto. Procijenjena vrijednost cjelokupnog projekta iznosi nešto više od 14 milijuna eura, a novac planiramo osigurati putem natječaja koji bi iduće godine trebala raspisati Agencija za plaćanje u poljoprivredi, a riječ je o novcu iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, kazao je župan Marušić.

Sandru Drašković zanimalo je hoće li zgrada nove glazbene škole u Bjelovaru ove godine prema najavama biti u funkciji?

– Projekt Glazbene škole za koji na početku nisu bila osigurana sredstva, mi uz puno izazova uspješno privodimo kraju. Do sada je u taj projekt utrošeno više od 3,6 milijuna eura, od čega čak 2,3 milijuna eura vlastitih sredstava. Trenutno je u tijeku ispitivanje instalacija i priprema tehničkog pregleda zgrade koji je planiran u drugoj polovici listopada. Mi smo morali napraviti i određenu izmjenu projektne dokumentacije jer su se tijekom izgradnje uočili određeni nedostaci. Što se pak opremanja tiče, u tijeku je postupak javne nabave za potrebnu opremu vrijedan gotovo milijun eura i svakako je sukladno ovim svim procedurama koje normalno moramo poštovati. Naš plan je da učenici u školu uđu prije sezone grijanja, odnosno najkasnije do kraja ove godine.

Zadnje pitanje u aktualnom satu postavio je Zoran Bišćan kojeg je zanimalo u kojoj je fazi opremanje nove zgrade bjelovarske bolnice i što će biti sa starim zgradama nakon preseljenja nekih odjela u novu zgradu?

–  Intenzivno radimo na opremanju prva tri kata  nove bolničke zgrade. Ove godine bit će opremljen prvi, drugi i treći kat u potpunosti i još jedan dio podruma. Očekujemo da nova bolnička zgrada u prosincu ove godine bude kirurški u funkciji i da će se, ono najbitnije, prve operacije već moći obaviti krajem godine. Planiramo svakako onu staru zgradu kirurgije prenamijeniti u Centar za palijativnu skrb s nekih pedesetak ležajeva. Već su obavljeni razgovori u Ministarstvu zdravstva, dobili smo zeleno svjetlo, Ušli smo u samu mrežu i sigurno ćemo ići u tom smjeru. Potpisan je ugovor za izradu projektno-tehničke dokumentacije kako bi i internu i  zgradu kirurgije energetski obnovili i prilagodili svim potrebnim uvjetima kako bi imali prostore za palijativnu skrb. Nažalost, potrebe za tom vrstom skrbi su sve veće i veće i zasigurno je ovo jedan potez koji će pomoći našim najtežim bolesnicima, rekao je Marušić.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika