Nakon dvije godine stanke uzrokovane pandemijom koronavirusa danas – utorak, 26. rujna je po 19. put u samom središtu Bjelovara, kod fontane održana tradicionalna i humanitarna utrka „Trčanjem protiv raka“. Ovaj događaj organizira Liga protiv raka Bjelovarsko – bilogorske županije na čijem je čelu Ivan Jurišić, a utrku su svojim dolaskom uveličala mnoga poznata bjelovarska lica. Zasigurno, jedno od najpoznatijih bilo je ono župana Bjelovarsko-bilogorskog Marka Marušića uz napomenu kako su uz sve prisutne svoje atletske sposobnosti prezentirala i vrtićka djeca, pa i školarci.

Simbolično, trčao se jedan krug čime su organizatori zapravo građanima željeli ukazati na važnost kretanja i prevenciju bolesti, dok su prije početka same utrke zaplesali članovi bjelovarskog ŠPK-a „H-8“. Također, važno je naglasiti i to da su svi posjetitelji imali prilike kupiti majice koje su se prodavale po cijeni od pet eura, a svojom donacijom pomogli su pri nabavci medicinske opreme za Opću bolnicu „Dr. Anđelko Višić“ Bjelovar, pa i aktivnostima prevencije ranog otkrivanja zloćudnih bolesti.

Inače, ovaj trend je prvi počeo provoditi Kanađanin Terry Fox koji je obolio od karcinoma desne noge sa samo 18 godina. Tri godine kasnije, odnosno 1980. Fox se, želeći skupiti sredstva za ostale bolesnike, s protezom uputio na utrku diljem Kanade, i to od njene istočne do zapadne obale. To se, obzirom na situaciju može nazvati Terryjevim osobnim maratonom te je on, kroz razne kanadske provincije trčao 42 kilometra dnevno. Na taj je način postao inspiracija mnogima i stekao naklonost svojih sunarodnjaka koji su sve ovo nazvali „Maraton nade“.

Nažalost, nakon što je trčao 143 dana, pritom istrčavši 5373 kilometra bio je prisiljen prekinuti maraton zbog proširenja karcinoma. Fox je preminuo 1981. u dobi od 22 godine, a sada pročitajte razmišljanja Milice Carek – predsjednice Udruge žena liječenih od karcinoma dojke „Biser“ Bjelovar.

–Kada govorimo o situaciji u našemu društvu, našoj županiji, odnosno našoj Udruzi „Biser“, moram kazati kako je ona loša. To zapravo znači da ima puno oboljelih žena, a one se, da stvar bude još gora zatvaraju u sebe. Međutim, mi našim članicama možemo pomoći na način da im budemo podrška te nije nevažno navesti da imamo psihologa koji je prisutan u svakom trenutku. Također, uvelike si međusobno možemo pomoći razgovorom i razmjenom iskustava te je u svemu ovome važno slušati svoje tijelo.

Pritom mislim da je svaka osoba ipak individualna i svatko drugačije reagira na saznanje o bolesti, pa i na kemoterapije. Ono što mogu reći iz vlastitog iskustva jest to da sam karcinom imala prije 22 godine, no sada kao da ga nije niti bilo. Ja sam potpuno zdrava žena te bih kazala kako se sve može nadvladati uz slušanje svoga tijela i veliku vjeru. Isto tako, još bih dodala da žene uvijek moraju razmišljati o sebi. Dakle, prilikom tuširanja, ukoliko nešto osjetite, javite se svom liječniku. Ne mora značiti da je riječ o karcinomu, ali prevencija puno znači – rekla nam je Carek.

Na ove riječi se nadovezao i već spomenuti Jurišić.

– Inspirirani Terryjem Foxom organiziramo ovu simboličnu utrku. Prodajemo majice i prikupljamo sredstva za borbu protiv zloćudnih bolesti, kao i za donacije našoj Općoj bolnici „Dr. Anđelko Višić”. Od karcinoma godišnje oboli između 600 i 700 osoba, no prvi uzročnik smrti su kardiovaskularne bolesti. Ova utrka naglasak stavlja na važnost vođenja zdravog života, kao i na borbu protiv nastanka kardiovaskularnih bolesti koje su najčešći uzročnik smrti u našoj županiji te karcinoma.

Kada je riječ o muškarcima, najčešća zloćudna bolest je karcinom pluća, dok je kod žena to rak dojke. Nakon pandemije, intenzivno smo krenuli s našim akcijama za rano otkrivanje karcinoma. Također, što se tiče karcinoma dojke, ako žena želi pregled kirurga, svoj termin će u našoj bolnici dobiti u roku tjedan ili dva. Mi smo tu za sve koji imaju bilo kakvo pitanje ili problem, svi smo tu za naše pacijente – zaključio je Jurišić.