Na konferenciji „AgroRocks 2023.“ proglašeni su pobjednici „RuralFoto“ – izbora za najbolje ruralne fotografije u 2023. godini, te je predstavljena izložba najboljih radova u Centru za posjetitelje Tvrđe u Osijeku.

Na izbor je nominirano više od 1.200 fotografija sudionika iz tri države – Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Bio je ovo jedinstven foto natječaj s potpuno javnom i transparentnom procedurom. Sve nominirane fotografije autori su postavljali na društvenu mrežu „KLUB“, a najbolje su, za svaku od četiri kategorije – “proizvodnja”, “selo”, “životinje” i “priroda”, izabrali sami, među sobom.

Stručna komisija, sastavljena od: predstavnika medija, znanstvene zajednice, fotografa, dizajnera i komunikacijskih stručnjaka, prethodno je odabrala deset najboljih fotografija u svakoj od kategorija.

U kategoriji „priroda“ pobjedu je odnijela fotografija uljane repice autora Željka Cara iz Đurđevca s prosječnom ocjenom 6.99. „Prostrane livade i polja možda su najljepša u proljeće. Tada priroda blista u različitim bojama, a obrađena polja svjedoče o marljivim poljoprivrednicima“ – riječi su kojima je fotografiju opisao Željko pri nominaciji.

Zanimljivo je kako su „životinje“ odnijele prosječno najviše ocjene, a najbolja od njih jest ona koja oslikava siluete krda jelena u maglovitoj noći baranjskih šuma koje je zabilježila Ankica Ursić Molnar iz Baranje, koja se na svom OPG-u bavi ovčarstvom. Vrlo mističnog tona, sjajne kompozicije i jednako odličnog tajminga, jer – rika jelena je upravo u tijeku. Ova je fotografija ostvarila najveću ocjenu čitavog izbora – 7.71!

“Oduševljena sam, ovo je prvi put u životu da sam dobila novčanu nagradu za svoju fotografiju, a uložila sam više od sto tisuća kuna u opremu” – kazala je Ankica Ursić Molnar na dodjeli nagrada, u sklopu konferencije „AgroRocks 2023.“

U kategoriji „selo“, pobjedu je odnijela fotografija seoske idile, gdje u brdskom krajoliku ispred tradicijskih drvenih kuća odmara mačka, dok iza nje, naizgled potpuno slučajno, prolazi najbolji čovjekov prijatelj, pas. Ovu fotografiju, koju je publika nagradila ocjenom 7.08, potpisuje Drago Stojnić iz Prijedora u susjednoj Bosni i Hercegovini.

“Fotografija je nastala u Srbiji, ja sam iz Bosne, a prvo mjesto osvojila je u Hrvatskoj“, rekao je Drago Stojnić i nasmijao publiku.

I konačno, u kategoriji „proizvodnja“ najbolji je rezultat ostvarila fotografija proizvodnje meda u Lijevče polju, Milene Erceg iz Gradiške (BiH), koja se bavi proizvodnjom mlijeka, a fotografira iz hobija. Sudionici su ovoj dinamičnoj fotografiji, s koje gotovo da se čuje zujanje pčela i osjeti pčelareva pažnja i ljubav prema njima, dali vrlo visoku ocjenu, 7.54.

“Ovo je sjajna ideja za natječaj, da sela i život u njima prikažemo u lijepom svjetlu” rekla je Milena Erceg primajući nagradu od Martina Vukovića, urednika Emisije za poljoprivredu i selo Hrvatskog radija.

Svaki od pobjednika osvojio je novčanu nagradu u iznosu od 500 eura i plaketu.

Partneri “RuralFoto” izbora bili su: Europska komisija, Hrvatske šume d.d. i tvrtka „Pevex“.