U Općoj bolnici “Dr. Anđelko Višić” u Bjelovaru održan je skup pod nazivom “Pola stoljeća urologije u Bjelovaru”, koji je okupio brojne stručnjake i zainteresirane sudionike. Skup je bio prilika za osvrt na bogatu povijest i postignuća Odjela za Urologiju unutar ove  zdravstvene ustanove.

Trenutačno na Odjelu za Urologiju radi pet liječnika, sedam sestara, jedna glavna sestra, jedna ambulantna sestra i administrator. Ravnateljica bolnice, Sanela Grbaš Bratković, istaknula je da su ponosni na mladi tim stručnjaka koji čini srce ovog odjela te da nemaju problema s privlačenjem kvalificiranog osoblja.

– Urologija je jedan od odjela za koji nije teško privući zainteresirane ljude, kako među liječnicima tako i među medicinskim osobljem. Naša urologija iako ima manji broj ljudi jako je dobro ekipirana u usporedbi s drugim bolnicama. To je razlog zbog kojeg pacijenti iz drugih županija često dolaze kod nas. Ove godine smo uspješno pregledali više od tisuću pacijenata koji su došli iz drugih županija i imaju povjerenja u  našu urologiju. Moram reći i da je Urologija bez dugih lista čekanja, naglasila je ravnateljica.

Dodala je da će nova bolnica, omogućiti Odjelu za urologiju još bolji standard jer su do sad obavljali kirurške zahvate u okviru Odjela za kirurgiju, no nova bolnica će im pružiti potrebnu infrastrukturu i resurse, uključujući i vlastiti kirurški dio, što će dodatno unaprijediti kvalitetu usluge koju pružaju pacijentima.

Emanuel Modrić, urolog i voditelj Odjela urologije, izrazio je zadovoljstvo što će se do kraja ove godine preseliti u nove prostore.

– Godišnje kroz našu ambulantu prođe preko deset tisuća pacijenata i preko sedamsto ih bude hospitalizirano i operirano, što je velik broj ljudi, a nas urologa nikad nije bilo više od tri, četiri. Zato se veselim što ćemo se do kraja ove godine preseliti u nove prostore koji će biti puno adekvatniji što se tiče prostora i opreme za brigu o našim pacijentima, kazao je Modrić.

Modrić je također istaknuo porast broja pacijenata koji dolaze na sistematske preglede, što je rezultiralo ranijim otkrivanjem bolesti, posebice malignih.

– Drago mi je što dolazi do toga, osobito kod muškaraca koji često zanemaruju svoje zdravlje u usporedbi sa ženama, tako da imamo velik porast otkrivanja bolesti u ranijim stadijima, dodao je Modrić.