Župan Marko Marušić ovoga petka obišao je novu zgradu Opće bolnice „Dr. Anđelko Višić“ Bjelovar.  Podsjetimo, Vlada RH osigurala je sredstva za opremanje bolnice te je do sad završeno osam natječaja za nabavku opreme koja je isporučena. Ravnateljica  OB „Dr. Anđelko Višić“ Bjelovar Sanela Grbaš Bratković  kazala je kako se radi na opremanju tri kata bolnice koji će ove godine biti u potpunosti opremljena te podruma.

– Ova tri kata će biti potpuno u funkciji do kraja godine. Sve nabave su nam prošle dobro, nismo imali nekakvih žalbi ili tako nešto. Roba pomalo stiže i već dobar dio je stigao. Operacijski stolovi dolaze do kraja sljedećeg mjeseca, namještaj inox i kompletan namještaj dolazi do kraja 11. mjeseca. Tu je, naravno, i montiranje. Postoje tu određeni rokovi i mi u 12. mjesecu očekujemo ako bude sve po planu, ako se nešto novo  ne dogodi da će ova zgrada biti kirurški u funkciji. To znači da će kirurški odjeli početi ovdje raditi, kazala je Grbaš Bratković.

Župan Marušić je prilikom obilaska izjavio da je sretan što se iz jedne bezizlazne situacije u kojoj  prijetilo, ne samo zaustavljanje opremanja bolnice, nego i kolaps cijelog zdravstvenog sustava, uz pomoć Vlade RH našao izlaz.

– Zahvaljujem Vladi koja je preuzela kredit i na kraju preko 9 milijuna eura je uloženo i bit će uloženo do kraja iduće godine u opremu. Preko 5,5 milijuna eura već utrošeno sredstava kako bi dobili novu opremu i evo s ponosom naša bjelovarska bolnica bit će u rangu KBC-ova. Ono što je naš cilj je podići kvalitetu zdravstvene zaštite naših sugrađana, omogućiti što bolje uvjete rada svim zaposlenicima  bolnice i ono što je jedan od svakako naših najvažnijih ciljeva, smanjenje liste čekanja, rekao je Marušić.

Rad u novom, modernom prostoru s novom opremom puno će značiti doktorima i medicinskom osoblju.

– Mi smo trenutno smješteni u staroj zgradi iz razdoblja Austro-ugarske koja je adaptirana bezbroj puta i svoj posao tamo nastojimo maksimalno korektno odraditi u okolnostima u kojima jesmo, a izuzetno se radujemo  novim prostorima i novoj opremi koju smo nabavili i nadam se da će to pridonijeti i zadovoljstvu naših pacijenata i kvaliteti našeg rada, rekao je anesteziolog Igor Žigman i dodao što će se promijeniti u radu zbog skorog preseljenja u novu zgradu.

– S jedne strane, ono što nam se organizacijski u ovom času mijenja je uvođenje tzv. sobe za buđenje, odnosno recovery room-a kojeg nismo imali  do sada i to nam zasigurno diže kvalitetu rada. Tu ćemo se malo morati organizacijski prilagoditi. Neka pomagala koja smo nabavili također će nam puno značiti u našem budućem radu, izjavio je Žigman.

Puno od novog prostora kirurgije i nove opreme očekuje i kirurg Željko Štivić.

– Vjerojatno je to san svakog kirurga da dođe u nešto novo. Ovo je stvarno rang KBC-a po opremi. Ja se nadam da će pacijenti apsolutno imati puno bolju uslugu i zdravstvenu skrb, a nama kao kirurzima apsolutno će biti puno bolje i kvalitetnije raditi jer dolazi i dosta nove opreme. Dakle, bit će sve u najboljem redu, zaključio je dr. Štivić.