Nordijsko hodanje je sport koji je u Hrvatskoj tek u svom začetku, postoji tek dvadesetak godina, no, u posljednje vrijeme razvija se sve više. Tome je zapravo ponajviše pridonio koronavirus, odnosno činjenica što su osobe tijekom tog, nimalo jednostavnog razdoblja željele pronaći prijeko potrebnu aktivnost. Pronašle su je upravo u nordijskom hodanju, a dakako, ono svoje poklonike ima i u Bjelovaru.

Stoga, vrijedno spomena jest to da u našem gradu postoji klub nordijskog hodanja naziva „Obzor“ koji broji četrdesetak aktivnih članova i na čijem je čelu Goran Iličić. Iličić je strastveni sportaš, čovjek koji se okušao u mnogim sportovima te okitio velikim brojem medalja. Naposljetku, svoje je svestrane sportske aktivnosti i ogromno iskustvo prenio u nordijsko hodanje koje ga u potpunosti ispunjava te nam je, između ostaloga približio imena osvajača hrvatskih medalja na nedavno okončanom premjernom EP-u održanom u poljskom gradu Jedlinsku. Također, u svemu ovome ne možemo zaboraviti niti ostala postignuća bjelovarskih reprezentativnih perjanica.

Sonja Ištvanović bila je srebrna u kategoriji M65 na 10 kilometara, Katica Jakopec do istog je uspjeha stigla u kategoriji M70 – također hodajući na 10 kilometara. Trend druge stepenice pobjedničkog postolja nastavile su Monika Vargić u M50 (10 kilometara) te Maja Jelovečki kategorijom M60. Jelovečki je, baš kao dosad spomenute natjecateljice hodala na 10 kilometara, dok je odlično izdanje Hrvatica broncom, hodajući na 5 kilometara začinila Lada Bosna Vukičević. Mirela Matak Horvat bila je četvrta na 10 kilometara, odmah iza Monike Vargić. Jadranka Kuštelega hodala je na 21 kilometar (polumaraton) gdje se također morala zadovoljiti četvrtom pozicijom, muško-ženskoj štafeti na 20 kilometara isto tako je zamalo izmakla medalja što znači da je i ona bila četvrtoplasirana, dok je sam Iličić sve zaključio petim mjestom na 10 kilometara u kategoriji M55.

Dakle, sva ova imena, kao i cjelokupna momčad zaslužuju velike čestitke, a sada, kao zaključak ove kratke, ali nadasve zanimljive priče pročitajte Iličićeva razmišljanja.

–Hvala svima na podršci, energiji i pozitivi koje su nam slane i koje su dolazile do nas. Reprezentacija je svetinja. Boriti se za boje domovine je posebna čast, rekao bih privilegija. Svakim novim korakom pružaš svoj maksimum, a također, u ime cijele momčadi zahvaljujem se svima onima koji su prepoznali ovu sportsku aktivnost. Za sve ovo potrebno je puno energije, zajedništva, odricanja, pa ako hoćete i trenažnog „drilla“. Isto tako, neizostavne su: kondicija, koordinirani pokreti ruku i nogu, mukotrpne analize te disciplina.

Klupska rivalstva se ovom prilikom zaboravljaju, a to se posebice vidjelo kod štafete 4×5 kilometara. Mijenjali smo se, međusobno bodrili do posljednjeg koraka te svakodnevno uživamo u promicanju nordijskog hodanja. Stoga, nastavljamo dalje uz još veći entuzijazam, a koristim ovu prigodu kako bih uputio poziv svim zainteresiranima da 4. studenoga, kada je predviđena završnica prvenstva Hrvatske dođu na naš Borik i uživaju u nečem novom u našem Bjelovaru – poručio nam je iskusni Iličić, inače koordinator sjeverozapadne Hrvatske za nordijsko hodanje.