Komunalije Čazma bile su jedna od tema današnje 16. Sjednice Gradskog vijeća Grada Čazme. Naime, prije samog aktualnog sata gradonačelnik Dinko Pirak govoreći o aktivnostima Grada u razdoblju od zadnje sjednice Gradskog vijeća do ove, osvrnuo se i na situaciju u Komunalijama te završenoj reviziji poslovanja kao i na događanja koja su se dogodila u ovoj tvrtki. Poznato je da je došlo do pronevjere velike količine novca, a istraga je još uvijek u tijeku.

Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak

–  Preliminarno  znamo da se radi o više stotina tisuća eura koje su otuđene iz poduzeća. U tom smislu poduzete su i mjere i ja kao Skupština društva i gradonačelnik opozvao sam odgovornu osobu u  tvrtki Komunalije Vodovod i Komunalijama kao matičnoj tvrtki. To je bio i Ivan Beljan. Nažalost, njegova odgovornost je ovdje kao rukovoditelja jer su se trebale određene stvari i vidjeti, pa su na koncu izvješća koje je on potpisao, a koja su dolazili pred Nadzorni odbor i pred Skupštinu društva bila u potpunosti lažirana. Krivo je prezentirana financijska slika  same tvrtke i u tom smislu naravno, postoji za svakog od nas i odgovornost tako da Ivan Beljan više nije direktor. Imenovao sam, kao Skupština, Želimira Curiša vršiteljem dužnosti direktora ove tvrtke, kazao je Pirak i dodao kako je tvrtka  ipak stabilna i preživjela je ovaj stres te građani mogu očekivati i bolju uslugu nego što su je imali.

 – Napominjem da i to što su radili djelatnici Komunalija, pa i sam direktor, nisu to radili dobrovoljno da našim Čazmancima to bude lijepo i ugodno, nego su to sve Čazmanci platili  preko svojih računa, ali i preko gradskog proračuna. I dalje tvrdim da ćemo još više davati naglasak na još bolji komunalni standard. Dosta jedinica lokalne uprave zavidi na tome kako imamo čist i uredan grad. Želim da to bude i dalje i da sve ono čime se bavi naše komunalno poduzeće bude profitabilno i da možemo razmišljati i o uvođenju novih djelatnosti i novih poslova, zaključio je Pirak.

O stanju u Komunalijama nakon gradonačelnika Piraka govorio je v.d. direktora Komunalija Želimir Curiš i istaknuo kako je revizija utvrdila iznos od oko 700 tisuća eura sumnjivih transakcija do 15. studenog 2022. godine, datuma do kojeg su revizori i financijski forenzičari istražili financijsko poslovanje, a sumnjive transakcije su provedene kroz nekoliko godina. Uz taj iznos utvrđen je i dug prema dobavljačima koji je na zadnji dan prošle godine iznosio gotovo 8,3 milijuna kuna.

v.d. direktora Komunalija Želimir Curiš

– To je ogroman iznos sumnjivih transakcija i ogroman iznos trenutnog duga dobavljačima koji dobavljaju sve ono što je potrebno za rad tvrtke, to su materijalna sredstva i sve ono sa čime tvrtka radi i obavlja svoju komunalnu djelatnost. Zatečeno stanje bilo je toliko teško da ga je bilo teško prevladati ali uspjeli smo, kazao je Curiš i dodao kako taj dug još nije izbrisan, već smanjen, a poslovanje je stabilizirano. Curiš je rekao kako je zatečen i veliki nered u računovodstvu, a poznato je kako je  šefica računovodstva bila ta koja je priznala svoju ulogu u sumnjivim transakcijama. Ona je dobila izvanredan otkaz, a iza nje su računovodstvo napustile još dvije osobe koje su bile ključne u poslovima računovodstva.

– U kakvom je stanju bilo računovodstvo dokazuje da ulazni računi u 2022. godini nisu bili knjiženi od četvrtog mjeseca, nije bio proknjižen nijedan ulazni račun od dobavljača, a mi smo  imali prihod 21 milijun kuna. Znači, veći dio od tih 20 milijuna kuna nije bio uopće proknjižen od četvrtog mjeseca do 15. studenog. Strašan nered koji je zatečen na sreću nije završio stečajem  tvrtke jer smo uspjeli prevladati i tako velike teškoće. 2022. godinu završili smo s prihodom od 21,6 milijuna kuna, a ostvarena dobit bila je prije oporezivanja nešto više od 719 tisuća kuna, kazao je Curiš i dodao kako je godina nakon rješavanja financijskog nereda ispala dobro, no ostao je dug prema dobavljačima kojeg će tvrtka morati riješiti u narednom razdoblju. Ostaje i problem osnovnih sredstava za obavljanje komunalnih djelatnosti i voznog parka koji je star te su velika ulaganja u njegovo održavanje. No, ono što je bitno za naglasiti, i u što građane uvjeravaju i gradonačelnik i v.d. direktor Komunalija, ne treba se brinuti za obavljanje komunalnih usluga koje će i dalje nastaviti obavljati gradsko komunalno poduzeće.